Първата книга от трилогията „Танцуващият замък” на Робин Джарвис ме грабна. Страхотна идея и интересни герои, окултни текстове, буквално завземащи съзнанието на читателите…

 

Втората ме смачка. Разпространяващото се като чума влияние на злите сили, прескачащо границите на държавите, заплашващо буквално целия свят… Малкото „имунизирани” срещу хипнотизиращото влияние на „Танцуващия замък” се озовават в концлагери, където преживяват нечовешки ужас….

 

А третата книга? Какво ли ще направи тя с мен? Ето това се чудя!

Capture.PNG

Започвам „Бойни колоди”! (Браво на издателство Millenium, че завършиха поредицата!) Положението в края на предната изглеждаше повече от безизходно, и честно казано началото на третата не е много по-светло. Човешката цивилизация е в колапс, апокалипсисът чука на вратата. Остърли Фелоус, познат още като Измъс, познат още като Великия Чародей е успял да превърне огромен процент от световното население в свои послушни марионетки. Последният бастион на съпротивата е Северна Корея! Какво?!?

 

Ами да! Не е ли очевидно, и гениално просто?! Коя друга държава ще се спаси от епидемията на „Танцуващия замък”, ако не тази, в която цари тотална информационна изолация и пълен медиен контрол? И така, благодарение на Мартин Бакстър и севернокорейските военни, оцелелите „изроди и лузъри” биват спасени, и започва битка! Началото на края!

 

Шансовете са нищожни. Залогът е огромен. На път сме да научим самоличността на Принца на Зората, чието възкачване на трона изглежда неминуемо. Остърли Фелоус трябва да бъде спрян! Но как да стане това, след като той е снабдил световното население с четци на електронни книги и всеки очаква в коледната нощ своя подарък – книгата „Бойни колоди“! Това е новото, допълнено и подобрено издание на неговите демонични приказки за Муункастър.

В ера на консуматорство и глобализация, в която вече не говорим за произведения на изкуството, а за франчайзи и поп-културни феномени, ироничните алегории на Робин Джарвис удрят право в десетката! Днешната публика, зрители, читатели, геймъри и пр. така често се държат като стадо овце, че си е направо плашещо, и Джарвис взима този страх и го повдига на n-та степен!

JAX3_Cover_predPRINT_ok-page-0011-1024x712.jpg

Финалът на трилогията се къса по шевовете от фентъзи-хорър екшън! Джарвис е решил да разкаже играта не само на героите си, но и на читателите си, като буквално ви оставя без дъх. Сюжетът, макар и неочакван, никога не е нелогичен – авторът си е запланувал и предвидил всичко, като е подготвил доста изненади за феновете на поредицата.

 

Кривото е, че героите-дечурлига от предната книга продължават да се кълват едно друго, и караниците между тях на моменти наистина ми идват в повече. Сякаш са неспособни да се поучат от грешките си, или да оставят настрана пререканията, което би било повече от логично, при все че предстои края на света!

 

А най-бруталното от всичко е, че макар да ти се иска краят да е щастлив, осъзнаваш, че Робин Джарвис е автор, който изобщо, ама изобщо не си поплюва! Той е напълно способен да те остави в потрес и да те разтърси с някой шокиращо мрачен завършек! Кое от двете се случва ли? Е няма да ви кажа пък! Четете и си вдигайте адреналина!

 

А аз отивам в Goodreads да вдигна рейтинга на книгите!

DJ_Enter_page.jpg

допълнителен материал по темата от блога на издателите: http://blog.milleniumbg.eu/2014/12/08/tantsuvashtiyat-zamak-3-prevodach-borislav-stefanov/

 

StarКнижар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s