„Проклятието на тигъра“ (изд. Intense) е първата книга от епичната тигрова сага на Колийн Хоук.

Нека още от самото начало да си кажа – по принцип не съм една от онези впечатлителни Young Adult фенки, които пищят в захлас след всеки пореден тийн романс, набързо пременен като фентъзи. Всъщност, на моменти направо ми идва до гуша, от вампири с прически на модели, със сластни погледи и лежерно разкопчани ризки. Започва да ми писва и от „обикновеното” момиче, което се оказват необикновено, и срутва трона на тоталитарни тирани и алчни корпорации в антиутопичното бъдеще, като междувременно се чуди кой от поне двамата, въртящи се около нея кандидат-гаджета е любовта на живота й… Макар, че всякакви такива книги имат доста лъскави и интригуващи корици, надъхващ дизайн и т.н. повечето от тях така ако следват шаблона на предишния мега-бестселър, че ти е ясно какво ще се случва вътре още преди да си ги отворил.

189738_b.jpg

Корицата на „Проклятието на тигъра“ ( http://intense-books.com/prokljatieto-na-tig-ra.html ) също е много красива. Белият тигър с бистър и благороден поглед, екзотичната декорация с индийски мотиви… Но важното е съдържанието!

 

Главната героиня, Келси Хейс, е на седемнадесет и притежава присъщите плюсове и минуси на тази възраст. Енергична, импулсивна, с приключенски дух, откриваща себе си и света, притежаваща известна доза наивност, известна доза хапливо чувство за хумор… Тъкмо онази възраст, когато лека полека започваш да осъзнаваш, че морето не е до колене и май най-леката и безгрижна част от живота ти започва да се изплъзва между пръстите ти.

 

Келси подхваща стаж… Само че, за разлика от много нейни връстници, стажът не е в някой ресторант за бърза закуска, супермаркет или офис, а в цирка! (Не се бях замисляла, че и там може би приемат стажанти!) Покрай практиката си Келси се сблъсква с живота под голямата шатра и се сприятелява с Рен, който е… тигър! Или поне на пръв поглед. Всъщност, над Рен тегне древно индийско проклятие, а царствената осанка на животното напълно отговаря и на неговия истински (човешки) облик. За да помогне на Рен Келси се забърква в шеметно приключение, което я отвежда в непознатата за нея (и мен!) Индия и я изправя пред могъщи и тъмни врагове.

kolektsiya-proklyatieto-na-tigara_3_.jpg

В интервюта Колийн Хоук си признава, че е започнала да пише поредицата незабавно, след като е дочела серията „Здрач” и това е едно от основните й вдъхновения. За някои читатели това би било реклама, за мен е по-скоро обратното. Но е факт, че „Проклятието на тигъра“ е адски далеч от вампирските любовни многоъгълници. Общото между двете книги е, че спадат към Young Adult литературата, имат женски образ за главен герой, романтика и свръхестествен елемент. Точка.

 

Скелетът на историята на „Пътуването на героя” може и да не пращи от оригиналност, но „дрехите” в които е облечен го карат да изпъква. Колко други книги, за момиче и омагьосан тигър, които се борят със злото се сещате? Примесът с индийска митология е наистина любопитен и интригуващ. Освен това ми допада, че Колийн Хоук се стреми да прекара героинята си през това, което Джоузеф Кембъл нарича „Пътуването на героя”. Т.е. образът й тепърва ще се развива и еволюира.

 

Стилът на писане също не е уникален, но и едва ли това е била целта на книгата. Колийн Хоук не се напъва да оригиналничи с претенциозни описания. Езикът й е лек и четивен, и дори и дългата експозиция в началото минава неусетно. „Проклятието на тигъра“ е професионално написана, без тромаво лутане в търсене на темпо. Диманиката е много добра и екшънът е на ниво.

 

Приключенията и романтиката вървят ръка за ръка, а героите са симпатични и макар да ви е ясно, че ще пламти любов, все пак ви е интересно да видите как точно ще се случи това и през какви перипетии ще преминат Келси и Рен преди най-накрая да могат да са заедно.

 

Четивото със сигурност ще заинтригува поне женската аудитория между 15 и 25, но притежава всички качества да се хареса и на читатели, които не спадат към тази група. Кой знае, въпреки типично женската перспектива на главната героиня, обилното количество сцени а-ла Индиана Джоунс може би ще спечелят дори и някой и друг читател от мъжки пол. Дайте шанс на „Проклятието на тигъра“.

0199579_back__b.jpg

А ако ви е харесало, колкото и на мен, то ще простите на Колийн Хоук мъничките недостатъци и няколкото клишета на романса, и ще „захапете” стръвно и второто заглавие от серията, а именно „Търсенето на тигъра” ( http://intense-books.com/t-rseneto-na-tig-ra.html ).

193448_b.jpg

След като книга първа завърши не на отворен, а направо на висящ финал, просто бях длъжна веднага да продължа да чета… Пък макар и осъзнавайки, че вероятно и „Търсенето на тигъра” ще завърши отново така и после ще трябва да стисна зъби и да чакам излизането на третата книга.

 

И наистина, „Търсенето на тигъра” е всичко, което можете да искате (и очаквате) от продължението. Завръщане към екзотиката на Индия, романтиката е по-гореща, злодеите по-дръзки, приключенията по-опасни и залозите по-високи! Всъщност, ако нашите герои не внимават, току виж Рен се простил с живота си… Доста стабилно се намесва и Кишан, по-малкият брат на Рен, който на моменти наистина успява да се разходи по нервите ти с напереното си, граничещо с безпардонна арогантност поведение.

kolektsiya-proklyatieto-na-tigara_4_.jpg

Със своите 528 страници „Търсенето на тигъра” си е тухличка, и фактът, че я прочетох за броени дни кажи речи веднага след „Проклятието на тигъра“ говори достатъчно за поредицата. Книгите притежават подходящ микс от всичко, което е нужно на едно добро забавление – точните дози приключения и екшън, романтика и любов, екзотика и магия. Идеален спътник за плажа или за разпускане след натоварен ден!

1361318_back__b.jpg

Не мога обаче да не попитам – кога ще видим българския превод и на третата част? Едно от нещата, които мразя най-много са недовършените поредици, тъй че дано от Intense вече да работят по следващото заглавие от „Проклятието на тигъра“! Иначе подозирам че гневните почитателки на поредицата собственоръчно ще нахранят някой тигър с издателския екип!

kolektsiya-proklyatieto-na-tigara_2_.jpg

А читателите в англоговорящите страни вече очакват с нетърпение петата и последна част от поредицата, Tiger’s Dream.

Вижте трейлъра на първата книга:

 

 

Книголина

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s