„Игри на глас (курс по творческо писане за деца)” е поредната причина за това „Точица” да е едно от любимите ни издателства! Книгата на Зорница Христова е не просто любопитна и иновативна, тя е и много необходима! На кого? На децата, на родителите, на учителите, като цяло, и на всички начинаещи разказвачи в частност.

След като отразихме “Сладоледена реторика” и “Ваканция в средните векове”, с „Игри на глас” вече за трети път се убеждаваме в таланта на Зорница Христова да превръща принципно сухата теория в занимателна и градивна практика! Книгата представя подробности около курс по творческо писане за деца, провел се в детския отдел на Столичната библиотека.

95_igri_na_glas_cover_1_4_2542x180mm

И тъй като курсът е за деца тук няма да говорим за основи на драматургията, конфликт – образ – действие, за триактови структури, жанрови категории, нито пък за стереотипни характери, посяване на информация, мотивациите на протагонисти и антагонисти, тропи, похвати, и т.н.

 

Вместо това чисто и просто ще се учим да разказваме. По онзи начин, по който са го правили някои от нас в своите първи творчески пориви, още в предучилищна възраст.

 

Дали просто сте си измисляли приказки, с които сте привличали около себе си захласнати другарчета, дали сте изпълвали тетрадки с разказчета, или пък сте взимали назаем пишещата машина на леля си за да натракате за няколко следобеда великия си роман от 12 страници, дали сте изхабили несметно количество флумастери за авторските си комикси или пък скрити зад одеало-параван сте си съчинявали куклен театър с плюшените играчки, вие сте били в ролята на разказвач! Някои от вас може би все още си мечтаят да превърнат разказвачеството в професия, или пък дори вече са го превърнали? А може би вашите деца проявяват такава склонност? Не се колебайте и подкрепете у тях тези интереси и талант!

 

Как? Една доза, това е възприемането на вече разказани истории. Четене, слушане, гледане. Приказки, романи, комикси, филми… Вероятно всеки от нас започва опитите си имитирайки идолите си. Една доза, това е може би самороден талант и интуиция.

 

И една доза, това е наблюдението! Умението да се учиш, да запомняш подробностите, да обръщаш внимание на детайлите, да познаваш себе си, другите, света… Какво те прави щастлив? Какво те прави тъжен? Какъв си, когато се ядосаш? Как реагираш, когато си уморен? Книгата предлага примерни въпросници, чрез които по-лесно можем да измислим характерите и същността на героите си.

 

След като изградим своите (дай Боже пълнокръвни) герои (Зорница Христова ги разделя на „плоски и 3D”) и измислим случките, как да разкажем тези случки по възможно най-интересен и интригуващ начин? Може би не е нужно да започваме точно от самото начало… Един сториборд може да се окаже от помощ!

 

Тези и много други похвати и съвети за малки и по-големи разказвачи ще откриете в „Игри на глас (курс по творческо писане за деца)”.

 

Цената на книжката е направо символична, и е повече от похвално, че вместо да комерсиализира съдържанието на курса по творческо писане, Зорница Христова всъщност е решила да сподели това ноу-хау с всички, които биха искали да развият разказваческия талант у себе си или у децата. За което ние, от „Книжни Криле”, от сърце благодарим!

 

Чуйте и предаване на БНР, посветено на книгата! – http://bnr.bg/hristobotev/post/100655315

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s