Ако първата книга от трилогията на Робин Джарвис ви се е сторила мрачна със своите окултни текстове, зомбиращи читателите си, то само почакайте да видите какво се случва в „Танцуващият замък 2: Изроди и лузъри“!

355_picture_front.jpg

Оказва се, че лузърите от заглавието всъщност са малцинството деца, които по една или друга причина остават неподвластни на наркотичния чар на „Танцуващият замък”. Влиянието на диаболичната приказка на Остърли Фелоус, познат още като Измъс вече се е разпростряло надлъж и шир и заплашва да стисне в хватката си целия свят. Картината е направо апокалиптична.

Надеждата за спасение угасва все повече от ден да ден. Лузърите биват преследвани и залавяни от многомилионните слуги на Измъс. Нерядко децата биват предадени от собствените си близки, които с промити мозъци играят ролята си на герои от света на Муункастър. Веднъж в плен, децата биват изпращани в концлагери, където са принудени да слугуват на мрачните Пунчинело… Те, както и останалите отвратителни създания от паралелното измерение на „Танцуващия замък” вече свободно могат да прекрачват в нашия свят…

„Лузъри” – с мъка преглащъм вносната думичка, въпреки че подозирам, че зад този жаргонен превод стои редакторско решение, целящо да запази стила на изпълнения със поп- и субкултурни препратки текст на Джарвис. Правя проверка с оригиналното заглавие, и с разочарование отривам, че в него „Loosers” няма. „Freax and Rejex” не е лесно за адекватен превод, но тъй като става въпрос за заловени деца-концлагеристи, може би нещо от рода на „Х-традирани” би запазило английското звучене и значение на „Rejex”. Или пък да бъде оставено „абернати” – другото название от книгата, с която се назовава групата.

Макар, че „облъчването” на затворниците с хипнотичните писания на Измъс не дава резултат, децата все пак не съумяват да се обединят срещу заплахата. Причините са от предателство и малодушие до пречупен дух и вяра, а читателят може само да им съчувства със задушаващо безсилие. Дали изобщо има светлина в края на тунела?

Май единствено третата част ще покаже! Втората, при все обема си, се чете леко и бързо, страниците остават назад като в маратон, благодарение на увлекателния наратив на Джарвис. Авторът превръща тъмната си приказка в горчива алегория за съвременния начин на живот, в който уж сме свободни да изживеем мечтите си, а всъщност робуваме на тенденции, рейтинги, лайкове и пр., докато нонконформизма и проявата на индивидуалност нерядко те превръщат в отхвърлен (aka „лузър”).

Финалът на трилогията предстои в „Танцуващият замък 3: Бойни колоди”!

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

StarКнижар

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s