Историята на Сали Гарднър е вдъхновяваща! Коя от всички ли? Е, да, детската писателка има редица книги зад гърба си, и до някаква степен всяка една от тях може да бъде наречена вдъхновяваща. Но ние говорим за НЕЙНАТА история – тази за живота на Сали Гарднър. Тежката дислекция, заради която е категоризирана като „сляпа за думите” не й позволява да се научи да чете чак до 14-годишна възраст. А днес Сали Гарднър е носителка на едни от най-престижните отличия за детска литература, медалът „Карнеги” и наградата „Коста”, а книгите й (част от които тя илюстрира сама!) се превеждат на десетки езици, след които за наше голямо щастие е и българският.

 

Днес ще ви представим нейната поредица „Криле & Ко.”, която достига до българските деца благодарение на нашите приятели от издателство „Рибка”.

OperaciaZaiche.jpg

„Криле & Ко.” е името на вълшебната детективска агенция на Емили Воул, момиченце, чийто живот в самото начало съвсем не е за завиждане. Така де, че кой иска още като бебе да бъде подхвърлен на забързано летище в кутия за шапки? Да те осиновят богаташи, които не си знаят парите изглежда добра перспектива… Но не и когато се оказваш абсолютно разочарование за осиновителите си (не че си лошо дете, просто цветът на очите и косата ти не са този, който мащехата ти си е навила на пръста че иска…). А когато същите тия осиновители се сдобият с тризначки, е тогава вече ставаш съвсем излишна, и направо нежелана!

p10.jpg

Но спокойно, слънцето ще изгрее и на улицата на Емили! Просто една врата по-нататък. Чудатата съседка мис Стринг… защо е чудата ли? Ами и вие да имате говорещ котарак и вас ще смятат за чудати. Но това далеч не е единственото чудновато нещо около нея. Та… съседката мис Стринг и говорещият й котарак Фиджет взимат Емили под крилото си… Не, не, не… Фиджет е просто говореща котка, не летяща. Мис Стринг също няма крила, говорех образно. Всъщност, има много крила, но те са в един тайнствен магазин, и са крила на феи… А като говорим за крилати жени, тука има една птицеподобна вещица на име Харпела и тя… Ох, да, объркано стана… Знаете ли, я направо си прочетете книгите сами! Казва се „Операция „Зайче“ и е началото на поредицата „Криле & Ко.”

p25.jpg

Имаме късмет, че и второто заглавие от серията вече също е издадено – „Три мариновани херинги“. Всъщност, пардон… Късмет нямаме никакъв! Откраднат е! Кой го е задигнал? Със случая се заема детективска агенция на Емили Воул, разбира се! Как така детективска агенция, а пък само един човек ли? Ама не е само един човек! Освен Емили тук са и Фиджет и Бъстър… А, не, чайкате… Технически, наистина е САМО един човек. Както вече казахме, Фиджет е говорещ котарак, а Бъстър Игнациус всъщност е фея… Ох, ето че отново стана заплетено! Но какво да се прави – заплетени са и приказно-криминалните загадки, с които трябва да се справят главните герои. Няма какво да ви разправям! Както казах – прочетете си книгите!

TriMarinovaniHeringi-960x640.jpg

На „Книжни Криле” вече сме отразявали не една и две детски криминални книги (като серията за Еркюлея Джоунс на Бетси Байърс). Отразявали сме и немалко изпълнени с вълшебства фентъзи истории. Всъщност, отразявали сме и детско-юношеско детективско фентъзи (серията за Уна Крейт). Тъй че, в чисто жанрово отношение „Криле & Ко.” не е нещо невиждано. Но веднъж да зачетеш, всичко е така свежо и увлекателно, че не спираш чак до задната корица, а дори и след нея търсиш и искаш още!

p84.jpg

Наистина рядко се случва в детска книга да има такова развитие на героите и толкова много действие в такъв малък обем страници. Обикновено авторите на такива поредици разтеглят една основна идея от първата до последната книга и по средата вкарват камара приключения за пълнеж, а тук от самото начало се случват толкова много вълнуващи неща!

p134 (1).jpg

Идеите на Сали Гарднър са неочаквани, шантави и фантастични, в най-добрия смисъл на думата. Поредицата има свой собствен тон и чудесна атмосфера, а сюжетите са наистина непредвидими! Освен ако момиченце, изоставено в кутия за шапки, което сформира детективска агенция и дири откраднат късмет ви се струва обичайно и логично! А за ходещите ключета дори не сме и споменавали…

p134.jpg

Трябва обаче да споменем за страхотните илюстрации на Дейвид Робъртс, които по такъв уникален начин допълват атмосферата на романчетата със своя разпознаваем стил! Художникът си го бива, и ако зажаднеете за още негови работи, то отидете на http://davidrobertsillustration.tumblr.com/ и разгледайте! Има какво да се види.

p12.jpg

И накрая нека споменем, че от поредицата има още две книжки! Това са „The Vanishing of Billy Buckle” и „The Matchbox Mysteries”, и в тях Емили и компания без съмнение отново ще са във вихъра си! Тъй че, ако тази „Рибка” изпълнява желания, то пожелаваме си веднага и тези две книжки също да бъдат издадени на български час по-скоро! 🙂

Книголюба

p36.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s