Спомняте ли си чаровните рими на Нели Маргаритова от “7 приказки зелени с крила, крачета и антени”, за която наскоро ви разказахме? Е, днес ще ви представим дебюта на авторката! Всъщност, ще ви представим цяла една дебютна трилогия! И браво на издателство „Слово”, че са решили така смело да застанат зад една млада българска детска писателка и да дадат шанс на нейното творчество да стигне до малките читатели.

 

Героиня на тези книги е момиченцето Рада, а името на поредицата е „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин“ №13”. От самото заглавие вече лъха на приказен уют и кокетност, и наистина и съдържанието на книжките прелива от тях!

 

В първата книга, „Здравей, Рада!”, Нели Маргаритова ни е подготвила една приказка, но не от тези, които започват с „Имало едно време”. Тази приказка, макар и пълна с вълшебство, е съвсем съвременна. Нейното действие се развива на улица „Розмарин“, която някак си е успяла да остане сравнително тиха и спокойна, сгушена между оживените и натоварени булеварди на големия град.

29612958.jpg

Обитателите на тази улица са колоритна пасмина, всеки герой е интересен по свое му, със своя ярка индивидуалност и запомнящо се име. Не, че имам нещо против Уили Уонка или Минерва Минт, дори напротив, но е освежаващо, когато от време на време героите в историите, които децата ни четат (или пък ние им четем) да бъдат с по-български имена, нали? И ето ги тук – господата Гълъбичков и Капеланов, госпожиците Корнелия и Емилия, и разбира се, главната героиня Рада! Да не пропуснем и котето Милена и духчето Виктор! Така де, в крайна сметка, за да те сполетят приключения и да срещнеш магия изобщо не е необходимо да имаш чуждестранно име!

 

Колкото до злодеите, срещу които Рада, Виктор и компания ще трябва да се изправят, то и те са съвременни! Строителните предприемачи, които са си наумили да превърнат тихата и приятна уличка „Розмарин” в терен за нови, модерни жилищни блокове. А дали любимата кооперация от „Розмарин“ №13” има шанс срещу тях?

 

Това не е единствената сюжетна линия в книгата, но ми е любимата! Преди промените в България, комунистическата партия трябва да е съборила маса фамилни къщи и е натикала хиляди семейства (измежду които и моето) по панелните блокове, на оборотно жилище, докато в продължение на десетилетия на терена на някогашните им домове са се строили още мрачни и безлични панелни блокове. Днес пък фирми си купуват земя, нерядко заедно с прилежащите към нея природни или архитектурни паметници, с цел да разчистят площ за поредния хотел или търговски център. Тъй че да браним дома си, улицата си, квартала и града си, е тема, която е не само актуална, но и близка, и наболяла, и фактът, че е засегната в детска книжка е похвален! Децата трябва да растат със самосъзнанието, че градската среда около тях се променя, и не винаги към добро. А да противодействаме на тези промени зависи от всички нас.

29612943.jpg

Втората книга от е „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин“ №13” е озаглавена „Лека нощ, Рада!”. Градските приказки продължават, и този път към компанията на момиченцето Рада и духчето Виктор се присъединяват феи орисници (които също се стараят с всички сили да са в крак с времето). Срещаме ги в Страната на сънищата! Защото макар и времената на средновековните замъци или приказните лесове да са поотминали, то днешните деца могат и продължават да сънуват приказни сънища, точно както е било и някога, нали? Репертоара от вълшебни трикове на Виктор също се е поразширил и той няма търпение да демонстрира новопридобитите си умения. А и поводи няма да му липсват! Споменахме ли, че в кооперацията на „Розмарин“ №13 се е нанесъл и мистериозен нов наемател? Ще го откриете (или по-точно нея!) в отдавна запуснатия апартамент на втория етаж! Е, който смее нека почука първи на вратата!

29612990.jpg

„Весела Коледа, Рада“ е третата книга от серията, и както подсказва и самото заглавие, тук вече настроението е зимно и ваканционно! Приказните приятели от улица „Розмарин” се подготвят за празниците както подобава. И макар, че подаръците съвсем не са най-важното нещо по Коледа, все пак кой не ги очаква с нетърпение, нали? Малката Рада също си има свое съкровено желание, но кой знае дали то ще се сбъдне… Под съмнение е поставено съществуването на самия Дядо Коледа! Към новото приключение се присъединяват и седем джуджета! А коя ли е дамата в бяло? При все, че чета книгата по средата на лятото направо усещам мириса на борови иглички и щипещите бузите снежинки! Ето едно четиво към което определено ще се завърна през декември!

 

Книжките за Рада са наистина прекрасно написани – приказни, но без да са архаични и съвременни, но без да се откъсват от традицията или да робуват на комерсиални шаблони. Радостно е, че български детски автор е успял да издаде цяла трилогия. И още по-радостно би било ако в бъдеще видим още книжки от серията!

 

Нели Маргаритова и нейните „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин“ №13” са част от инициативата на издателство „Слово“ под надслова „За българските деца от българските автори“. Приветстваме тази програма от сърце и с голяма радост ще ви представим още заглавия, които тя включва!

Ненко Генов

 

Advertisements

One thought on “„Тайни и вълшебства на улица „Розмарин“ №13” – приказната трилогия за малката Рада от Нели Маргаритова и издателство „Слово“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s