Доктор Проктор се завръща! „Доктор Проктор и ваната на времето” е второто приключение на знаменитият учен от детските книги на Ю Несбьо (защото ако случайно не знаете, освен с криминални трилъри норвежецът се изявява и като детски писател).

 

За първата книга вече ви разказвахме! Вярно, че  имахме известни съмнения относно литературно-художествената стойност на „Пръц-прахът на доктор Проктор”, а и кой би могъл да ни вини с такова заглавие? Някак си е трудно да повярваш, че издание, съдържащо думата „пръц” върху предната си корица може да се окаже достойно попълнение на детската библиотека, но дебютния роман за доктор Проктор се оказва прецедент в това отношение. И така, вече забравили тези притеснения, време е да разлистим „Доктор Проктор и ваната на времето”, която отново достига до нас чрез издателство „Емас”!

doktor-proktor-i-vanata-na-vremeto.jpg

Макар и в крайна сметка пръцконавтите да ме забавляваха доста, заглавието на втората част от поредицата ми се нрави доста повече (може би защото ми бие на пародиен sci-fi и ми напомня за Дъглас Адамс?). Все пак имах известни страхове, но те останаха неоправдани. Боях се, че може би доктор Проктор ще се окаже единственият герой, който участва във всяка книга от поредицата, и че спътниците му ще са различни във всяка следваща история. Но за голяма моя радост симпатягите от улица „Оръдейна” също са тук!.

2.PNG

Точно така, Лисе и Бюле отново са на линия! Всъщност, на авиолиния! Двамата приятели летят за Париж, след като получават пощенска картичка със съмнителен текст от шантавия изобретател. Оказва се, че доктор Проктор се е забъркал в истинска каша, и то благодарение на собственото си гениално изобретение – ваната на времето (за която, апропо, е нужен и сапун на времето). Излиза, че от съоръжение за лична хигиена докторът е успял да превърне ваната в устройство за пътуване във времето! Но къде ли ще се озоват героите?

4.PNG

От една страна, малко се поразочаровах, защото си умирам за динозаври, пирати и каубои, а книгата съвсем не се върти около такива работи. От друга страна, хрумката на Несбьо е за една далеч по-нестандартна и авторът ни изпраща в една рядко срещана по детските книги ера – тази, на Париж от началото на ХХ век! Що ще доктор Проктор в епохата, в която „Мулен Руж” е в най-големия си блясък и танцуващи канкан момичета изпълват сцените? Отговорът има име и то е Жулиет Маргарин – отдавна изгубената любов на доктора.

3.PNG

А дали в пространствено-времевите пътешествия няма да се замеси и още някой? Все пак, Франция е страна с богато историческо минало! Може би на страниците на романа ще се появят и някои известна личност, като например… хммм… Наполеон? Или пък Жана Д`Арк? Е, четете и вижте сами!

1.PNG

Както ще се уверите, единственото клише в книгата всъщност е злодеят Клод Клише. Щурите патила на Доктор Проктор със сигурност ще ви развеселят и разведрят през последните ваканционни дни! Въображението на Ю Несбьо работи усилено и безотказно, тъй че на страниците на „Доктор Проктор и ваната на времето” ви очакват камара небивали случки и колоритни характери! Съветът ми към вас е, последвайте доктор Проктор и додето е време, скачайте във ваната на времето!

 

p.s. И ако някой случайно ходи до Париж, то нека ми купи един пакет френски щипки за нос! Нямах си представа, че могат да бъдат толкова полезни и многофункционални!

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s