Сума ти хора си имат котки. Защо пък и Далай Лама да не си гледа една? Гледа си. И не само, че Далай Лама си гледа котка, но и „Котката на Далай Лама” гледа него. Гледа го когато е сам, гледа го и когато се среща с многобройните си изтъкнати и известни посетители… А освен, че гледа, също и слуша. И после дори и разказва.

„Котката на Далай Лама” от Дейвид Мики (изд. „Ибис“) е история за Негово Светейшество, но предадена от една нестандартна и меко казано любопитна гледна точка. Самото пътуване на разказвача от гладно, мършаво и мръсно коте, живеещо окаян живот по улиците на Делхи до почитан любимец в будистко светилище високо в Хималаите си е достатъчно интересен сюжет. Но да се пречупят житейските уроци на Далай Лама през по детски откровения мироглед на една котка, това вече заслужава внимание!

197994_b.jpg

На котката, както се сещате, й е простено и кажи-речи пълната липса на такт, и непочтителното отношение, а макар и котка, повярвайте ми, нищо човешко не й е чуждо. Нейните качества са прямота, безпристрастност (поне що се отнася до другите, не до нея самата), и разбира се – самият факт че е котка, което си носи своите привилегии. Като например да се сгушиш някъде наоколо и да ставаш свидетел на разговорите на Ламата с всичките му колоритни гости.

 

Дейвид Мики ни поднася една страшно забавна история, в която с много хумор има вплетени и редица послания от будистката философия. Наречете го „будизъм за лаици” или пък „смляна философия”, но фактът, че всичко е поднесено по разбираем и будещ усмивка начин съвсем не е лошо нещо, дори напротив. Храната за размисъл е там, пък дори и да е лесно смилаема. А и кой е казал, че важните и стойностните неща винаги трябва да се изказват по сложен начин?

 

„Котката на Далай Лама” от Дейвид Мики е умело написан, топъл разказ, изпълнен с човеколюбиво чувство за хумор. И подозирам, че ще ви хареса много, дори и никога да не сте проявявали интерес към будизма. Или пък към котките. Но след като го прочетете не е изключено да проявите интерес и към двете.

Книголина

6909935_back__b.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s