Дори и да не сте чели „Един янки в двора на крал Артур” на Марк Твен, вероятно сте гледали някоя от многобройните филмови адаптации. Нали се сещате, съвременно дете се озовава назад във времето по чудодеен начин, хоп и направо в средните векове, където се сблъсква с непонятен начин на живот и преживява приключения в компанията на рицарите на Кръглата маса. Страхотна (и доста стара) концепция, чрез която под формата на приключение можеш да пообразоваш младите читатели. Чак да се чудиш защо ние си нямаме нещо от типа на „Едно хлапе в двора на цар Симеон”, примерно.

 

Спрете да се чудите! Такава книга вече има!

 

Къде беше тя до сега?! Не знам, но „Ваканция в Средните векове, или до Средец и назад” на издателство „Точица” ме остави във възторг!

vakancia.PNG

Честно казано, мисля че от МОН трябва да одобрят заглавието като учебно помагало, а учителите по история би трябвало да научат за книгата и да я вкарат в класните стаи. Ето ти страхотен начин да предадеш на децата представа за живота по нашите земи през средните векове, без просто да им тъпчеш главите със суха фактология.

vak1.PNG

Осем века назад във времето! София все още е позната като Средец. Град на всевъзможни занаятчии – златари, стъклари, кожари, ковачи… Тук са и болярите с пълните си с жълтици кесии… Споменахме ли, че преписвачите са на особена почит? Само че, ако решите да преписвате и вие, ще ви е нужно паче перо! А и не става дума за точно тези преписвачи, които надзъртат към другарчето по време на контролно!

vak2.PNG

Ще се справите ли с живота в древната столица? Дали би ви харесала една такава ваканция? Преди да отговорите, трябва да знаете обаче – картофите още не са ни известни, а средновековната паста за зъби съвсем не се продава в тубички.

vak3.PNG

Ако ще прекараме лятото в средновековието, то нека разберем как са живеели хората по онова време, и в частност – децата! С какво са се хранели, на какво са играели, в какво са вярвали и на какво е трябвало да се научат? Ще разберете от „Ваканция в Средните векове, или до Средец и назад”

vak4.PNG

Да, книгата е забавна, увлекателна, и значителна част от нея представлява художествен текст, но въпреки всичко тя предава съвсем реална представа, на основата на години проучвания от страна на авторите, Зорница Христова (която е и илюстратор на изданието) и д-р Иво Чолаков (главен асистент в Национален археологически институт с музей – БАН). Напълно заслужена номинация за наградата „Бисерче вълшебно”!

vak5.PNG

„Ваканция в Средните векове, или до Средец и назад” е написана във второ лице, т.е. авторите говорят директно с читателя. Не само това, ами и стила е донякъде подобен на книга-игра, и активно ангажира въображението. Макар, че тук няма интерактивни разклонения и прехвърляне по епизоди, по страниците редовно срещаме предоставяне на избори от рода на „Ако искаш да разбереш къде се правят мечове и брони, ориентирай се по шума” или „Ако видиш много хора на едно място, вероятно си попаднал на някой от пазарите”. Този стил на писане поставя младия читател в центъра на действието и автоматично го кара да си представи прочетеното.

vak6.PNG

Но книгата прави дори повече, за да ангажира своята аудитория – експерименти, инструкции и игри пренасят забавлението отвъд рамките на самото четене и превръщат процеса от пасивно в активно учене. (Византийският шах е истински хит!!)

 

Голямо браво от целия екип на „Книжни Криле”!

 

Чуйте и интервю по БНР със Зорница Христова и Иво Чолаков! – http://bnr.bg/hristobotev/post/100268127/vakanciya-v-srednite-vekove-ili-do-sredec-i-nazad

Ненко Генов

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s