Апокалиптичната фантастика е един от любимите ми жанрове, но си признавам, че “Хроника на второто начало” на Мануел де Педроло е първата испанска творба от този жанр, която ми попада. Към това добавям факта, че книгата излиза през 1974 и от тогава е „неразделна част от учебната програма на каталонските училища”, както научавам от анотацията на изд. Intense. Затова подхождам към нея с двойна, че дори и тройна доза любопитство.

 

И не оставам разочарован!

165419_b.jpg

В далечното бъдеще, хилядолетия след нашата ера, хората разгадават тайната на своя произход. Книгата разказва историята на прародителите на човешкия род, разказана в древни текстове. Противно на вашите очаквания не става въпрос за свитъци с ръкописи на древни мъдреци, нито хроникьори от античния свят, нито пък дори свръхтехнологично послание от космоса. Текстовете са чисто и просто… пет тетрадки! „Тетрадка за разрухата и за спасението”, „Тетрадка за страшното и за небивалото”, „Тетрадка за изхода и за оцеляването”, „Тетрадка за пътешест­вието и за любовта”, „Тетрадка за живота и за смъртта”. Автори на текстовете са две обикновени деца от малко градче карй Барселона – 14-годишната Алба и 9-годишния Дидак. Двамата се оказват сам сами на целия свят, след като по чудо преживяват апокалипсиса.

 

Веднага си мисля, че обикновено сред оцелелите в пост-апокалиптичния свят са предимно възрастни. Тогава се оказва, че не мутантите, зомбитата, извънземните, роботите, радиацията или природните катаклизми са нашия най-голям враг, а самите ние. Покварени, изгубили всяка капка човещина, хора оцеляват физически, но не и духовно, принизени до зверска първичност. А тук ситуацията е друга.

hr1.PNG

Оцелелите са две деца. Достатъчно пораснали, за да се изправят сами пред житейските изпитания, без тяхната борба да бъде обречена или наивна. Достатъчно млади, за да пазят в себе си невинността и чистотата на детството. И ако някой може да постави едно ново, по-добро начало след горчивия, фатален край, то това са именно Алба и Дидак. А дали ще успеят и в какво ще ги превърне апокалиптичния свят, в който са принудени да оцеляват?

 

Петте тетрадки отразяват пет поредни години от живота на децата. Освен „оцеляване”, другата ключова дума тук е „съзряване”. Стилът на де Педроло е изключително четивен и лек, а темите, които повдига отиват далеч отвъд рамките на приключението и забавленията, макар, че говорим за уж юношеска фантастична литература. Всъщност, авторът така умело е вплел апокалиптичното и човешкото, въображаемото и драматичното, че ако книгата бе публикувана днес от голямо западно издателство и с масирана рекламна кампания, вероятно щеше да е сред бестселърите на така популярната Young Adult вълна. Но романът всъщност надскача и тази категория, защото го намирам за изключително интригуващ и емоционален, способен да предизвика вълнения и у читатели, далеч надскочили тийнейджърските си години.

 

“Хроника на второто начало” на Мануел де Педроло може и да не е сред най-известните фантастични заглавия по книжарниците, за него не ще откриете нито гръмка реклама, нито пищен трейлър на предстояща холивудска екранизация… Но всъщност това е и голяма част от чара на книгата – тя все още не е комерсиализирана до безобразие, може би дори не е и открита от по-широк читателски кръг, разгръщате я без предубеждения е без да знаете какво ще откриете между кориците. А скритото там е съкровище от думи! Прочетете го и му се насладете!

Преводът е страхотен и е дело на Нева Мичева, която ни разказва още за книгата, както и за многото перипетии по нейното превръщане във филм! Прочетете повече тук: https://www.goodreads.com/author_blog_posts/2331668

За повече информация за книгата и нейния автор, както и възможност а поръчка, посетете: http://locus-publishing.com/product/%d1%85%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be/

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s