Мислели ли сте си някога от гледната точка на лисица? Когато за хората с пушките започне ловния сезон, какъв е сезонът за лисицата? Отговорът е

„Сезон за бягство”

 

Не, това не е екологичен комикс, нито артистичен протест на талантлив природозащитник. Това е… Нещо друго.

 

Ако сте свикнали с определението за комикс като „разкази в картинки”, то тогава антологията „Сезон за бягство” е поезия в картинки. Емоция в картинки.

sezon.jpg

Историите на Дияна Нанева (aka Functional Neighbour) са разказани, но недоизказани. Някои биха ги нарекли абстрактни. Други биха ги определили като мистериозни, криптични, провокиращи… За мен те са по-скоро освободени.  Спонтанно отприщени чувства, нарисувани в точния момент. Импулсивни и смели.

 

Това не са истории, които прочиташ и после можеш да разкажеш. Нито пък са истории, които имат ясно начало, среда и край. Това дори не са истории, които си сигурен, че разбираш. Или пък истории за които си сигурен, че трябва или могат да бъдат разбирани. Те трябва да бъдат почувствани. В тях просто се потапяш. Прочиташ ги, изпиваш ги с очи и долавяш ехо от вдъхновението, което е провокирало тяхното създаване.

homewrecking_by_spaska-d7ibck1.jpg

Комиксите в „Сезон за бягство” носят осезаема атмосфера. Тя е водещата във всяка от отделните истории. А те са не-обмислени, но не в смисъл на глупави, а в смисъл на неподправени, не-механични, не-премисляни и не-изчислени.

 

Но не и не-доизпипани. Дияна Нанева демонстрира личен стил, запомняща се визия и страхотна техника във всеки панел. От тях лъха на разкрепостеност и креативност.

 

Това е независимо издание, смел проект на един смел творец. Ако решите да се сдобиете с копие от „Сезон за бягство” най-добре е да се свържете със самата Дияна.

Можете да го направите на:

https://facebook.com/FunctionalIllustrations

www.spaska.deviantart

www.functionalneighbour.tumblr.com

 

А ако след „Сезон за бягство” останете гладни за още, то не бойте се! Можете да продължите с броевете на „Ко-Миксер”, на чиито страници младата илюстраторка също се изявява (и за които скоро ще пишем и тук!) А можете и да отидете на http://bigfuckinghammer.com/ за уеб-комикса рисуван от Дияна Нанева по сценарий на Danny Djeljosevic.

13895215_1434393473253791_1900974743868918173_n.jpg

А освен него Functional Neighbour ни е приготвила и още един проект, който излезе от печат съвсем скоро. Това е „Regrets and Recreations“, и макар изданието да е англоезично, можете да посегнете към него дори и без да разбирате езика. Думите тук са в пъти по-малко от щрихите. Тук те не са обяснителни, а просто добавка, която да подсили абстракцията на изданието.

tumblr_o0h1qaiHJi1qftvwyo1_1280.jpg

Ако вече сте чели „Сезон за бягство“ със сигурност ще разпознаете почерка на Дияна още от корицата. А зад нея се крият 32 страници цветни творби, лутащи се между концепция, илюстрация и визуален експеримент, заредени с експресивно, тъмно въображение.

sabotage_by_spaska-da6w9rh.jpg

Макар и да не си падам по мрачния символизъм и макабричната гротеска като цяло, трябва да призная, че в доста от рисунките има нещо странно притегателно, което не мога точно да обясня. Дали е съчетанието на традиция и нестандарен модернизъм в стила и техниката на художничката, или пък самата подсъзнателна тематика на изображенията, която ги прави така богати за интерпретация? Не съм сигурен. Нещо, в което съм сигурен обаче, е че Дияна Нанева притежава завидно количество талант. Тя би била перфектно допълнение за галерията художници, които се редуват да работят по антологиите с фентъзи комикси Spera например. Това е единбългарски артист, чиято работа си заслужава да следите.

Книголет

shoot_him_down_by_spaska-d7votwe.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s