Знаете ли що е то реторика? Въпросът не е реторичен! За дисциплина, която е на над 4000 години и продължава да бъде преподавана, изучавана и използвана във всевъзможни сфери на нашия живот, май децата знаят учудващо малко за нея.

„Изкуството да убеждаваме другите се нарича РЕТОРИКА”

Обясняват ни го авторката Зорница Христова и илюстраторката Аля Маркова в „Сладоледена реторика” (изд. „Точица”).

sladoled1.PNG

Разговорен и разбираем текст, написан простичко, но наистина увлекателно, допълнен от весели и щури рисунки. Ех, де всички уроци в училище да ги преподаваха така!

 

Всъщност, това съвсем не е просто училищен урок, а по-скоро житейски. Как да общуваме, така че да бъдем чути? Как да убеждаваме другите, не просто със сила, а със силата на думите? А изборът на самите думи също не е маловажен, тъй че трябва да си изградим и подобаващ речник…

slad1.PNG

Е, да, трудовете на Платон и Аристотел не са от най-леките четива, но принципите на реториката, както доста други неща, могат да бъдат обяснени и без дефиниции и теории в превод от латински и гръцки. А сладкодумието и способността да убеждаваш, информираш, да доказваш и защитаваш мнението си, също съвсем не са умения, потребни само на древногръцките философи и оратори.

slad2.PNG

Такива способности са ни нужни, например, когато трябва да накараме родителите ни да видят и нашата гледна точка – че два различни чорапа не са проблем, след като са скрити в ботуши, или че в яденето на сладолед преди обяда няма нищо нередно.

slad3.PNG

Но за да сме убедителни първо трябва да си изградим солидна теза. А за нейното доказване трябва да представяме доказателства, да даваме доводи, да се запасим с аргументи… Не е лека работа, и определено само с едно прочитане на „Сладоледена реторика”, но пък тази книжка е перфектното начало! С нейна помощ малчуганите ще могат не само да разширят общата си култура, но и да положат основите на собствените си реторични умения… както и да се сдобият с известна доза чист тарикатлък – полезно средство срещу вироглави родители!

slad4.PNG

А като споменахме родителите… „Сладоледена реторика” със сигурност ще е полезна и на някои от тях. Особено на онези, които отвръщат на детските протести и въпроси със „защото така” и „понеже аз казвам”.

Книголюба

 

slad5slad6

1 thoughts on “„Сладоледена реторика” от Зорница Христова и Аля Маркова

Вашият коментар