Когато излизаше, по онова време все още „новата” „Дъга”, два от комиксите, чийто следващи епизоди очаквах с нетърпение бяха “Bion” и „Бонзай”, единият – черно-бяла пост-апокалиптична история за мистериозният Октомври с кибер-пънк елементи, а другият – шарените и хумористични подвизи на гневният Гентацо. Общото между тези два комикса (освен изданието), беше творецът зад тях – Даниел Атанасов, познат повече като Сатанасов. Виждали сте негови работи още на страниците на „Егоист”, „Фентъзи Фактор”… Но ето, че сега той най-накрая е получил шанс да разкаже своя история в самостоятелно издание!

dr1.PNG

Та именно защото навремето харесвах нещата му, когато видях “DragonLast” за пръв път си казах „Брей…Сатанасов не рисуваше ли по-хубаво навремето?”. И за пореден път се убеждавам, че за книгата (или комикса) не бива да се съди само по корицата. За повечето западни издания е типично илюстрацията на корицата да е пищна, изпипана, да хваща окото, често за нея е нает отделен (и далеч по-талантлив) художник, от колкото тези, които работят вътрешните страници… чието качеството на рисунките рядко достига толкова високо ниво.

dr2.PNG

При “DragonLast” се е случило точно обратното – не кориците, а съдържанието между тях ми направи добро впечатление. Панелите са детайлни и динамични, цветовете… Цветове ли? Ами да, макар, че върви по стъпките на японската манга, “DragonLast” е изцяло цветен комикс и според мен читателят само печели от това. Оцветяването вдъхва живот на рисунките, подчертава обстановката и емоциите на героите, кара ги да изпъкнат. Нещо, което, за съжаление, сюжетът не прави.

dr3.PNG

В това отношение отново се усеща значително източно влияние и в това няма нищо лошо. Проблемът е, че също както в много манга поредици, три броя са крайно недостатъчни историята да стигне до завършек, а в “DragonLast” няма дори частичен такъв. Последният (поне засега) трети брой приключва без дори да имаме бегла представа за по-голямата картинка, която би трябвало да се разкрие нататък.

dr11.PNG

Постоянно се намесват нови герои, без да им е дадена възможност да направят нещо значително. Трети брой преминава основно в битка, която макар да ме зарадва с жанровото аниме клише героят да изкрещи името на атаката си, на този етап от историята не беше нещо, за което жадувах. Диалогът често е тромав, неестествен, на места звучи сякаш първоначално е писан на чужд език и после е бил набързо преведен от някой, който пише субтитри за торенти.

dr6.PNG

Предупреждението, че не се препоръчва за лица под 15 години е оправдано – има стабилно количество кървища и някои по-графични изображения, но не се прекалява. Честно казано, в някои съвременни супергеройски комикси бихте могли да видите доста по-притеснителни картини.

dr7.PNG
Както виждате, оцветяването е страхотно!

Редно е да отбележа обаче не само съдържанието, а и качеството на самото издание. Уж бяха отминали времената, когато комикс на дебела гланцирана хартия струваше по 2.50 лв., а същевременно, ето го “DragonLast” – с гланцирани картонени корици, качествен печат и 32 страници само комикс, без нито една реклама! Поздравления! Ето така се прави!

dr10.PNG

Та в крайна сметка, да си купите ли “DragonLast”? Първо, родните комикси определено се нуждаят от подкрепа, тъй че каузата си струва. Второ, рисунките определено си заслужават, Сатанасов е зрелищен, както го познават и почитателите на художника. (И с подобаващо количество тупаник и касапница.) Тъй че, ако артът ви е достатъчен, то тогава грабвайте комикса веднага! Просто не очаквайте нищо от историята, поне на този етап.

dr5.PNG

Кофти е, че след толкова много стартирали и неуспели да се задържат на пазара комикси продължаваме да получаваме поредици. Много по-добре (и честно спрямо читателите) би било да получаваме кратки и стегнати истории, разказани в самостоятелни броеве (т.нар. one-shots). „Очаквайте продължение” не е единственият начин да накарате феновете да чакат още. Според мен качеството на визия, режисура и сценарий е достатъчна мотивация.

dr12.PNG

Все пак не са изключени и бъдещи броеве, било то след време (самият “DragonLast” беше загатнат още в страниците на “Q-Teh” преди повече от 10 години), а и щом гореспоменатия “Bion” се завърна в кратко превю (този път в цвят), може би Сатанасов и Ardeo рано или късно ще ни представят ново издание. Издаването на комикси у нас съвсем не е леко начинание, така че ние им стискаме яко палци да им потръгне!

Zedd

dr8.PNG

Advertisements

One thought on ““DragonLast” от Сатанасов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s