„Арабският свят е океан – никой не може да го изпие. „1001 нощ“ е най-лесният и приятен начин да плуваме в него“

Киряк Цонев (03.06.1938 – 13.07.2016)

Не бих могъл да го кажа нито по-красиво, нито по-точно от големия български арабист, Киряк Цонев, който заедно с Славян Русчуклиев е отговорен за уникалния български превод на пълното издание на „1001 нощ“. Киряк Цонев, светла му памет, ни напусна точно преди месец. Научих тъжната новина точно след като бях отворил текстовия редактор, с намерението да започна ревюто си и потърсих името му в Гугъл за справка… Беше си отишъл преди броени дни. И макар, че нито го познавах, нито пък съм го срещал, все пак държах в ръцете си тази необикновена и красива книга, трудът на неговия живот… Стана ми мъчно, затворих Word и оставих ревюто за друг път. Бях закъснял със своето благодарствено слово…

1001trud.PNG

Именно благодарствено слово, а не ревю заслужава тази книга. Защото няма нито как да я опиша подобаващо, нито пък да говоря адекватно и компетентно за нейното огромно значение и влияние върху съвременното разказвачество, литература и култура изобщо. Мога единствено да се поклоня дълбоко пред чутовния труд върху нейния превод и да благодаря от сърце.

 

Другата причина за тази статия е просто да ви припомни (или ако сте пропуснали – тепърва да ви информира) за съществуването на това издание на издателска къща „Труд”. Книгата може и да не е от най-евтините (особено ако сте хвърлили око на по-луксозното от двете издания), но в дългосрочен план това е наистина инвестиция, която си струва и ще бъде голяма гордост за всяка лична или семейна библиотека.

 

Книгата е безпрецедентно културно богатствотакава съкровищница на арабската мъдрост и сладкодумие, каквато до сега не сте виждали. Това е най-пълната и най-автентичната форма на приказките на легендарната разказвачка Шехеразада (или Шахразад). Аладин, Али Баба, Синдбад и още десетки смели герои! Султани и халифи властват над далечни и екзотични земи, придворните им са знатни велможи и велики везири, а сред дюните и просеките дебнат разбойници и бандити, пътуват камилски кервани и кораби, натоварени догоре с денкове и делви… Зли магьосници търсят власт над вълшебни лампи, в които дремят всемогъщи джинове. Летящи килимчета, магически пръстени, абаносови коне, пещери, препълнени с несметни богатства и какви ли не още чудеса чакат да бъдат открити измежду страниците на дебелия том.

 

1001bg.PNG

 

Само не мислете, че всички прикази са подходящи и за вашите деца. Както споменах, текстовете са автентични и неподправени. Тук няма и помен от адаптация за по-млада аудитория, нито пък има опити за смекчаване и завоалиране. Разбира се, част от съдържанието спокойно може да се чете и на/от по-малките читатели, но не експериментирайте с текстове, които предварително не сте прочели сами. Освен ако не искате да обяснявате за функциите на харема, и какво означава неволница или евнух. Из част от приказките има пиперлив сатиричен хумор, из някои има обилно проливане на кръв, в трети пък ще откриете моменти с откровен еротизъм. Тъй че, родителите да бъдат предупредени.

 

От фантастични епоси до кратички анекдоти и басни, в „1001 нощ“ действително има за всекиго по нещо, и от всичко по много. Връщам се отново съм мисълта на покойния Киряк Цонев, с която започнах. Да… след десетки приказки, след десетки нощи, прекарани с омайните приказки на Шехеразада, наистина се убедих в правотата на тези думи. Океанът не може да се изпие. Гмурнах се преди доста време, когато за първи път разтворих „1001 нощ“. И макар, че вече започвам вече съвсем да губя от поглед брега зад себе си, а отсрещния не се вижда никакъв, не съм уморен ни най-малко. Продължавам да плувам напред, и нямам търпение да разбера какви ли чудеса и истории още таи пътуването пред мен!

Ненко Генов

1001.PNG

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s