Спомняте ли си симпатичното бяло мишле Стюарт Литъл? Вероятно го познавате от филмите, но колко от вас са чели книгата, по която те са създадени? Тя излезе на български преди около 15 години от издателство Фют и дълго време беше единственото произведение на вдъхновяващия американски писател Елвин Брук Уайт, което беше стигало до родните читатели. Днес ви представяме втората, преведена на български книга на автора – „Паяжината на Шарлот”, издадена от „Skyprint”

162628_b.jpg

Това е една от трите най-големи детски класики на Е. Б. Уайт, наред със „Стюарт Литъл” и „Тромпетът на лебеда” („The Trumpet of the Swan”), като и трите са адаптирани като игрални и анимационни филми. А ако историята на семейство хора, което осиновява и отглежда говореща бяла мишка ви изглежда невероятна, то само почакайте да видите какво става в „Паяжината на Шарлот”!

web1

Животът на Уилбър не е от леките. А това, че се очаква да бъде и кратък съвсем не е успокоение. Защото, виждате ли, Уилбър е прасенце. Едно удивително, симпатично и емоционално прасенце, но все пак – прасенце. А когато едно прасенце се роди прекалено дребно и не изглежда като обещаваща инвестиция за фермера, то е обречено на жесток край. Джон Арабъл се кани да се отърве от Уилбър по бързата процедура, но дъщеричката му, Фърн, успява да измоли да оставят прасенцето живо. Момиченцето го отглежда с голяма любов и полага много грижи, и Уилбър действително започва да расте, както подобава… Но ето ти нова беда!

web3

Уилбър е продаден на чичото на Фърн, и макар че момиченцето го посещава възможно най-често за нашия розов приятел положението никак не е розово. Защото всички знаем какво очаква прасетата, когато се поохранят. А и животните във фермата на чичо Хоумър също не са особено приятелски настроени към Уилбър… И тъкмо, когато изглежда че прасенцето е обречено на помощ се притичва (при това с цели осем крака) Шарлот!

 

Шарлот е паяк. И ако паяците ги бива в нещо, то това е плетенето на паяжини. Но как една паяжина ще спаси живота на Уилбър? Не бойте се, Шарлот има гениален план!

web2

„Паяжината на Шарлот” е един от най-обичаните американски истории, но това съвсем не значи, че няма да докосне и сърцата на българските деца. Е.Б. Уайт създава един от вечните детски романи – книга за приятелството, себеотрицанието, която ни учи, че добрите дела водят след себе си още добро.

Книголина

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s