Вече ви запознахме с Еркюлея Джоунс, младото момиче-детектив от книгите на Бетси Байърс. Благодарение на издателство „Монт” поредицата с нейните мистерии продължава и Еркюлея демонстрира завидни умения в разнищването на криминални случаи, които я превръщат в първа конкурентка на нейната колежка Нанси Дрю!

ej2.jpg

В третата книга, „Недоставеното писмо” (в случай, че номерацията не е ясна, четем книгите по реда на написване!), историята започва с едно палто. Палто от магазин за втора употреба. Чудо голямо. Нищо интересно. Само че, Еркюлея  открива в джоба на палтото едно недоставено писмо! А неговото съдържание сочи, че авторът е бил в отчаяно и безизходно положение, когато го е написал! Момичето се заема с неговото издирване, но съвсем скоро по петите й се лепва престъпник, готов на всичко само и само истината да не излезе наяве!

 

Тук главната героиня продължава да се доказва като куражлийка с бърза мисъл, и читателите й стискат палци до последната страница!

ej5.jpg

Напрежението не спира и в четвъртата част, „Вратата на смъртта”. Помагайки на майка си (ако не сте забравили, тя е професионален частен детектив) да държи под око съмнителния гост на един мотел, Еркюлея отново се забърква в неприятности. А залогът май е по-висок от всякога! Защото най-добрият приятел на Еркюлея, Мийт, се разминава на косъм с куршума на един безпощаден наемен убиец! Шапката обаче няма този късмет и пада жертва, продупчена от огнестрелното оръжие на неизвестния нападател. Но кой и защо би искал смъртта на едно момче?!

ej6.jpg

Петата книга се нарича „Disappearing Acts” – поетично, но доста неточно преведено като „Изгубени представления” (става дума за трик с изчезване, практикуван от илюзионист). Тъкмо когато Мийт решава да се изживява като комедиант, момчето попада на труп и всякакво желание да се майтапи моментално се изпарява от него. На всичкото отгоре, преди Мийт да успее да реагира адекватно, тялото изчезва от местопрестъплението и… Ето ти поредния случай за приятелката му, Еркюлея Джоунс. Двамата се отправят по следите на изчезналия мъртвец…

ej3.jpg

„Кралят на убийствата” е шестата част от „Згадките на Еркюлея Джоунс” и тук нашият малолетен детектив и вечния й спътник Мийт се срещат с автор на криминални истории, чиито книги имат връзка с реални престъпления. Последният роман на известния писател е базиран на неразкрито убийство, извършено недалеч от дома на главните герои. Кой стои зад този зловещ случай, и дали някой не се опитва целенасочено да предоставя сюжети за бъдещи книги?

ej4.jpg

Седмата и последна книга е „Черната кула”. Във началото на своето финално премеждие Еркюлея се грижи за парализиран старец, чийто единствен способ да комуникира с околните е чрез премигване. Момичето му чете от книга, в която се разказва за зловеща черна кула… и скоро разбира, че такава кула всъщност се намира и в дома на стареца! А той очевидно се опитва да каже на Еркюлея нещо много важно! Еркюлея и Мийт започват да отгатват, че май черната кула е била сцена на ужасно убийство… Не само това, ами и у медицинската сестра, грижеща се за парализирания собственик на имението май има нещо много, много подозрително!

 

Приятна изненада е, че книжките за Еркюлея Джоунс не си поплюват относно криминалните случаи. Тук престъпниците са истински, и не става дума за някакви въображаеми злодеи, недоразумения или детски игри. Смъртта, кръвта и куршумите са си съвсем истински, престъпленията са реални! За някои това може би би било стряскащо съдържание на детска книга, но същевременно всичко е поднесено възможно най-подходящия начин за по-младата аудитория – без излишна бруталност и цинизъм. Макар и насочена към по-младата аудитория, чудесно написаната (макар и не чак така чудесно преведена) серия на Бетси Байърс си тежи на мястото и не подценява своите читатели!

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s