„Здравейте! Аз съм Българ!” – когато чух тия първи реплики през 2010 не съм си и представял, че от седмичния интернет хит, към който си разпращахме линкове в Скайп това ще се превърне в сериал с четири сезона. Още по-малко си представях, че създателя на Българ, Неделчо Богданов, ще успее да вкара героите си от YouTube направо в мултиплеските, слагайки гордо името си върху „първият български пълнометражен анимационен 3D филм”. А че в родния му Несебър ще отвори Пицария „Българ”, това вече направо си звучи като сценарий за някой от изпълнените с абсурден хумор епизоди. Евала на Неделчо Богданов, българският Мат Грьонинг!

 

През 2011, само няколко месеца след премиерата на пилотния епизод на „Българ”, едно друго морско чадо, Александър Торофиев, съкращава името си на Ал Торо за да запази традицията с псевдонимите след авторите на книги-игри и поставя началото на Новата вълна на книгите-игри! Тази хитова през 90-те литературно–игрална форма отсъства от пазара ни за цяло десетилетие, преди да се завърне с „Котаракът и черния нарцис”. Тогава също не съм си представял, че пет години по-късно новата книга-игра на Ал Торо ще оглави класациите за най-продавани книги в България и ще се превърне в роден бестселър! 

 

А уж се славя като човек с въображение… И ако някой пък ми беше казал, че въпросната книга-игра всъщност ще носи логото на вече превръщащия се във франчайз „Българ”? Или че ще е третата поред книга-игра с героите на Неделчо Богданов, като за писането на предните две е отговорен Робърт Блонд, една от звездите на книгоигроманията от нейния Златен век през 90-те? И че тия книги-игри не са част от някаква разпространявана в интернет художествена самодейност, ами се издават от Сиела, едно от най-големите български издателства, и премиерите на книгите са придружени с турнета из страната?

 

Дааа, ако някой беше казал нещо такова, щях да му кажа: Човече, да не си преял с шоколади „Хруп-хруп”?! Всичко от гореизброеното обаче си е факт, както е факт, че ако спечелиш телескопа Хъбъл в „Приемаш или не” си заслужава да го отпразнуваш с едно хоро!

 

Ама полека, де! Хайде от начало! Даже чичото на Унуфри (май) знае, че преди 3 са 1 и 2… Така че, преди да ви представим чистак новата „Българ. Книга-игра 3. Междузвезден унищожител”, ще подхванем от единичката!

„Българ: Книга – игра.Тайната на пиратския остров” – ветеранът Робърт Блонд (Богдан Русев) поема руля на героите на Неделчо Богданов. Дневник? – Тук! Карта – Тук! Епизоди с избори накрая? – Тук! Хубуу тогаа, книга-игра е! Пу за мен да играя с Българ!

balgar1.jpg

Аааа, няма го майстора! Гого ще си! Гого, като Г.Г., като Главен Герой, сещаш ли се? Хайде на борда, Гого! От теб зависи всичко… или поне така си мислиш ти, хехе!

bg1.PNG

„Очаква те едно приключение с пирати, тайнствени мултимилиардери, говорещи маймуни, динозаври, месоядни растения, зомбита, оживели скелети, демони, най-опасните престъпници на света, граф Монте Криско, армията от диви на лейди Гага и зловещия пиратски главатар сър Роман Фокстър! И пирати! … Изследвай Стария град на Несебър и седемте острова от мистериозния Пиратски архипелаг в Черно море! Опитай се да изпълниш съдбоносната мисия на баба Кукуруз, за да спасиш света на Българ от сигурно унищожение! И пирати!”

bg1.jpg

Книжката е най-голямата доза абсурден приключенско-пиратски хумор, която сте играли от Monkey Island насам, точка! (Въпреки, че Monkey Island си е класика и никой и нищо не може да стъпи на малкия пръст на Гайбръш Трипууд!)

 

Добрият стар Боби Блонд е напипал пулса на поредицата „Българ” и е пренесъл отличителните черти на сериала на страниците на първата книга-игра! От силния пародиен елемент до усещането за непредвидим, а моменти дори хаотичен и граничещ с абсурд хумор, и разбира се, заигравките с разни обекти и субекти от родната действителност.

bg3.PNG

 

Всъщност, прототипите на някои от тия субекти, „оригиналите”, са ми така противни в нашата действителност, че си мисля, че дори не заслужават да бъдат „обезсмъртени” чрез пародиен образ в книга, дори и за майтап… Нали знаете, че според максимата лоша реклама няма, та аз дори бих си спестил Г(р)аф Монте Криско и др. подобни.

 

bg4.jpg

 

Ахой, ляво на борд, ха така… Акостираме, пускай котва, че ме хвана морската болест, и напред към „Българ 2: Книга – игра. Лабиринтът на времето”!

 

Аааа, тука вътрешно-ведомствен хумор усещам, за старите фенове на книгите-игри и първата по написване българска книга-игра, „В лабиринта на времето” на Колин Уолъмбъри (Любомир Николов). – Младото поколение да наваска!!

 

balgar2.jpg

 

„Опитай се да изпълниш новата съдбоносна мисия на баба Кукуруз и спаси Стария Несебър, По-стария Несебър, По-по-стария Несебър и Най-стария Несебър! С прабългари! На твоя страна ще застанат Мандибула, Ка, Куката и всички прародители на герои от света на Българ! И прабългари!! Разгадай мистериите на Лабиринта на Времето, събери артефактите и победи злия Доктор Хаос! Има прабългари!!!”

 

Блонд е във вихъра си, като по инерция от предната книга читателя направо се впуска в действието в нова мисия покрай мистичната бабка от „Тайната на пиратския остров”… Тук вече ми липсваше елемента на изненадата от първата книга, защото вече знаех как Блонд разиграва цялата сюрия от образи на Неделчо Богданов. Стилът е сходен, сюжетът е друг. Вместо да търсите съкровища и да спасявате Несебър…пътешествате във времето и спасявате Несебър. Иначе и хуморът и сатирата са на лице, макар че на места вече идват леко плоски. Давам си сметка обаче, че всъщност втората е една идея по-игрово написана от първата, и ако ги бях чел в обратен ред вероятно тази щеше да ми се понрави повече.

bg2.jpg

Също така, моите уважения към „Българ” и Неделчо Богданов, наистина сериалчето е свежо и многократно ме е разсмивало, моите уважения също и към книгите-игри като цяло, голям фен съм… Но да се номинира „Българ 2: Книга – игра. Лабиринтът на времето” за „Бисерче вълшебно” ми се струва малко прекалено. В смисъл… Това си е забавно четиво, изпълнено с на моменти дебилно абсурден хумор, но не зная кое точно му е вълшебното, и е далеч от стойностна детска литература – което и си е в реда на нещата, защото нито идеята, нито целта му е да бъде такава! Книгата се опитва да разсмива, и успява, и това е важното. Единствената й заслуга, с която може да влезе в подобни награди е, че такъв тип четиво би накарала някои 10-13 годишни с особена неохота към четенето все пак да посегнат към книга. Но хайде, да не се отклонявам…

 

И след като хопса-тропса преминахме през Лабиринта на времето, взехме та се озовахме в наши дни, когато щафетата поема Ал Торо…

balgar3.jpg

 

Залягайте, щото „Българ. Книга-игра 3. Междузвезден унищожител” прелита ниско! Само на мен ли така ми се струва, или Ал Торо е пренаписал математиката с 1+2<3? Защото някак си, третата взе та ми хареса повече от първите две взети заедно! Може би заради междузвездната тематика, а аз съм си отколешен фен на всичко междузвездно! (Ей, ето ти идея! Дали да не взема специално за туй ревю да се прекръстя на StarБългар?!)
„Главният герой в тази книга продължаваш да си ТИ! Вече си се сблъсквал с пирати, прабългари, извънземни, гангстери и индианци! Спасявал си света цели два пъти. (Ако не си, веднага можеш да поправиш тази грешка с прочитането на първите две книги-игри „Българ”.) Сега, когато Несебър е в безопасност, а Земята си пътува кротко и необезпокоявано по своята орбита, е време да издигнем приключението на по-високо ниво. Към последната граница – Космосa! Слънчевата система е заплашена от тайнствен Маскиран злодей и само екипажът на „Хилядолетният гларус” може да я спаси! Присъедини се към Българ и компания и се впусни в приключение сред звездите. И внимавай – в Космоса никой не може да чуе как се смееш.”

 

Не, честно, тука ме спечелиха още с анотацията! Поп-културните препратки към любимите сай-фай франчайзи са винаги добре дошли. Смея да твърдя, че „Междузвезден унищожител” е не само страхотно попълнение в поредицата „Българ” (както към книгоигровата, така и към анимационната й форма!), но е и съвременния наследник на пародийната класика на книгите-игри, „Патрул за ада”, написана от самия Робърт Блонд, в съавторство с Ейдриън Уейн. (Ето ти идейка – гост-поява от Езъл Мухата!)

 

Макар и с несериозна тема, авторът се е отнесъл сериозно с изграждането на разклоненията на изборите и различните варианти за изиграване на историята. Написаното пък съперничи със свежестта на сценариите на уеб сериала. Майтапи и реверанси към фантастични класики се съчетават с тънки намеци от наш`та народопсихология, и смехът е на лице! Ал Торо и Неделчо Богданов са се сработили чудно.

 

 

Общото между и трите книги-игри е, че запазват духа на сериала и остават верни на стила и атмосферата на пародийно-сатиричните епизоди, като не изпростяват (прекалено) и не изгрубяват нито за миг. Определено не са образователни четива, но както вече споменахме – не това им е идеята. А пък и за да схванеш част от всички шегички, пръснати по страниците пак се изисква известно количество обща (поп)култура. Има нужда и от такива книжки, чисто и просто за разпускане. А и сега сте застраховани – ако ви се догледа „Българ”, но спре тока, прецака се интернета, умре ви батерията… Срещнете се с героите на Неделчо Богданов по старомодния начин, както се забавляваха всички хлапета от 90-те – грабвайте книгите-игри!

StarКнижар

 

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Култовият „Българ“ на Неделчо Богданов в трилогия хитови книги-игри от Робърт Блонд и Ал Торо – новите бестселъри на „Сиела“!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s