„Когато искам да мълча” е книга-бижу! Това не е книжка с картинки, но това не е средностатистическа детска книжка с картинки. Нито пък дори е просто детска. Нито пък е само за възрастни. Всъщност, тя е за всички. За всички, освен за оная тъжна част от „читателите”, които ще прелистят страниците и после пренебрежително ще разказват „Хах, тази с мечето я прочетох за 2 минути в книжарницата”.

 

Това е визуално хайку. Това е книга – медитация. Това е наслада, както за очите, така и за духа. Нестандартен, смел и изтънчен избор от страна на издателство „Точица”.

kogato.jpg

„Когато искам да мълча” е книга, която казва много, но с малко думи. Но всяка една дума на Зорница Христова е внимателно подбрана и на своето място. Нищо излишно. Нищо прекалено.

k1.PNG

Виж, щрихите на Кирил Златков са изключително много. Те изпълват страниците с невероятен детайл и красив, меланхоличен смисъл. Илюстрации и текст в невероятна хармония на покоя.

k3.PNG

„Когато искам да мълча” е книга, която казва толкова много, че всъщност всеки един от нас може да я прочете по различен начин и да чуе нещо свое в тишината между отгръщането на страниците й. Разлистете я когато сте сами, в компанията на чаша чай през дъждовен следобед. Прочетете я на дете, сгушило се под одеялцето си вечер. Как ли ще се почувства то, когато затворите книгата? Попитайте детето… Или пък недейте. Просто се сгушете и си помълчете заедно.

k4.PNG

p.s. Известно време се чудех на какво ми напомня „Когато искам да мълча”, после се сетих – на „Little One” от Jo Weaver (можете да видите превю тук)!  С гордост обаче можем да отбележим, че Зорница Христова и Кирил Златков са изпреварили западния си колега с близо година и половина!

Книголюба

One thought on “„Когато искам да мълча” от Зорница Христова и Кирил Златков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s