Бетси Байърс е герой и ветеран на детската литература! Американската писателка е удостоявана с не едно и две отличия за своето творчество. Измежду престижните награди на които тя е носителка са медалът „Нюбъри” (едно от най-големите признания, които детски писател може да получи), Националната награда за младежка литература на САЩ, медалът „Реджина” за цялостно творчество и наградата „Едгар”. И дори след като прехвърля 80-годишна възраст Бетси Байърс продължава да бъде активна с перото и да радва почитателите си с нови приключения.

 

Най-накрая и българските деца имат възможност да прочетат нещо от нея, благодарение на издателство „МОНТ”, под чието лого излязоха пълната поредицата „Загадките на Еркюлея Джоунс”. Седемте книги, които серията включват се появяват постепено изпод перото на Бетси Байърс в периода 1994 – 2006 година, и представляват детски криминалета, чиято главна героиня (а именно Еркюлея Джоунс) не може да стои на едно място, особено когато наоколо се случва нещо подозрително.

ej1.jpg

В първата книга, „Тъмните стълби”, се запознаваме с Еркюлея и разбираме от къде идва интересът й към криминалното. Татко й е полицейски служител, майка й частен детектив. А както знаем, крушата не пада по-далече от дървото. Пък дори и когато родителите ти са разведени. Еркюлея дори е кръстена на знаменития герой на Агата Кристи, детективът Еркюл Поаро. Е, може ли човек да избяга от съдбата си?

 

Може би да, но госпожица Джоунс няма ни най-малко намерение дори да опитва! Напротив – тя с готовност се хвърля в първия си случай. Подозрителен странник се навърта често-често около „Мъртвите дъбове” – зловещо имение, за което разправят, че в миналото е било сцена на кърваво убийство. Каква е връзката между мистериозния мъж и покойния собственик на имението?

 

Първата книжка се чете бързо и лесно, и е подгряващо начало за поредицата. Еркюлея е героиня, която със сигурност може да заинтригува и момчета и момичета, и повежда читателите със себе си по време на своето разследване. А сега – напред към следващия случай!

ej7.jpg

В „Тарът каза „Внимавай!“” Мадам Роза, местна гледачка, която предсказва бъдещето на своите клиенти, бива убита. Свидетели няма. С изключение на нейният папагал, Тарът. Срамота за този превод! Добре де, обаче „Tarot” всъщност е названието на картите Таро, и не е ясно как книгата е стигнала до нас с това заглавие, след като всеки, който я е чел (а поне преводачът би трябвало да го е направил, нали?!) би бил наясно с това. С разнищването на убийството се заема, разбира се, Еркюлея, но съвсем скоро играта загрубява!

Втората книжка успешно продължава серията, като освен чисто криминалната сюжетна линия имаме и емоционален елемент около младежките терзания на главната героиня. Не е лесно да си дете на разведени родители, което трудно се вписва сред своите връстници.

 

А какво става в останалите приключения на Еркюлея Джоунс? Ще разберете в следващата част на ревюто на „Книжни Криле”!

Очаквайте продължение…

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s