Не отдавна ви представихме сборника „Бащите на ужаса” от Колекция „Върхове” на издателство „Изток-Запад”. Днес продължаваме с ревютата на тази поредица, но с един от бащите на научната фантастика – негово величество Жул Верн. А книгата е един от най-бляскавите перли в неговата корона – „Капитан Немо”!

nemo0

Чак сега ли го прочитам? Не, не естествено! Това си е крайъгълен камък на приключенската и фантастичната литература, който всеки юноша би трябвало да прочете, а ако не се лъжа първия ми прочит беше още преди да навляза в този период. И какъв по-добър повод да си го припомним, от прекрасното му ново издание, илюстрирано от Петър Станимиров!

nemo1.PNG

Погледнете тази черно-бяла илюстрация! За мен тя носи нещо от омагьосващите визии по Жул Верн, създадени от Жорж Мелиес и Карел Земан!

 

„Капитан Немо” беше една от причините да прекарвам далеч по-малко време във водата на една семейна ваканция. Не, не се бях наплашил от акули и октопози, чисто и просто ЧЕТЯХ на плажа под чадъра и беше много трудно да оставя книгата. Мили спомени! 🙂

nemo2.PNG

Друг спомен, свързан с книгата ми е как с един съученик се чудехме как е възможно Жул Верн, този най-добър учен сред писателите и най-добър писател писател сред учените, да сгафи така с оригиналното заглавие, „Двадесет хиляди левги под водата“! Каква ли морска дълбочина ще е това, 20 000 морски левги? Сред известно количество изчисления, оказа се че в километри това излиза (не си спомням колко го изкарахме тогава, но Гугъл ми помага в момента!) има-няма 111 120 км, което, както веднага отбелязахме, е близо доста близо не до радиуса, ами направо до диаметъра на Земята! Ама, че пропуск от страна на Верн! Е, сигурно заглавието е звучало много готино така и е решил да го остави като сензационно и привличащо читателите. Доста по-късно загряхме, че всъщност съвсем не става дума за морска дълбочина, а за разстоянието, пропътувано от подводницата „Наутилус” под вода!

nemo5.PNG

Днес романът ми харесва повече от всякога, явен първообраз на съвременния стиймпънк! Да, дългите списъци с тропически рибки, които професор Аронакс вижда през илюминаторите на „Наутилус” са все така протяжни и бавят действието, но пък са естествено отклонение в разказа на един морски биолог и пасват идеално на характера на героя, и демонстрират дълбоките знания и обширните проучвания на Верн за написването на книгата.

nemo7

Фактът, че „Наутилус” на Верн е едновременно стъпил върху основата на реално съществуващи плавателни съдове и същевременно доразвива технологията им, изпреварвайки с десетилетия конструирането на подобни машини е факт, с който Верн се нарежда сред пророците на научната фантастика.

nemo6

А самият Капитан Немо, ингматичен, радикален, отдаден на мисията си и преследван както от военоморските сили на враговете си, така и от собствените си демони, ми се струва герой, който е изключително актуален и днес. Действащ в сянка, всяващ страх чрез своето свръхмодерно оръжие, борещ се против империалистите, под чиято власт е родната му Индия… Всъщност, съвременните медии и световни лидери биха го заклеймили като „терорист”, не мислите ли?

nemo3.PNG

А в „Тайнственият остров” героят се завръща и научаваме повече за него, тъй че дано от „Изток-Запад” да допълнят Колекция „Върхове” и с това заглавие на Жул Верн! А до тогава – Капитан Немо и „Наутилус” отново се потапят до дълбините на океана! Последвайте ги и вие и се потопете в тази безспорна класика!

Ненко Генов

nemo4.PNG

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s