Нещо ново избухва на пазара. Експлозията провокира вълна от сходни продукти, опитващи се да повторят успеха на оригинала, или поне да направят бързи пари покрай неговата популярност. И колкото и да е грозно да говорим за книгите като за продукти, уви, това важи с пълна сила за книгоиздаването. Колко младежки фентъзи поредици се появиха след бума на Хари Потър? Колко вампири и върколаци се влюбваха и разлюбваха покрай „Здрач”? И колко тийнейджъри последваха примера на Катнис Евърдийн и се опълчваха на тоталитарното управление, злата корпорация, или каквито там потисници са превърнали бъдещето ни в анти-утопия?

 

Тъкмо, когато започваш да си мислиш, че съвременната Young Adult литературната сцена вече май е започнала да се поизчерпва, и макар, че продължава да те забавлява, едва ли има какво ново да ти предложи, се появява романът „Ясновидците“ на Либа Брей (издателство „Емас”).

22222.jpg

Прекрасната Ар Деко корица, и заглавието в шрифт а-ла „Великият Гетсби” вече ви подсказват тона и атмосферата на историята, но съвсем не ви разкриват всичко.

 

Ню Йорк през 20-те години, останали в историята като „Бурните”. Електричеството и автомобилите вече не са новост. Киното току-що се е сдобило със звук, а джаз клубовете и кабаретата са последния писък на модата. Те процъфтяват, докато по някои от задните улички вече горят кофи за боклук и предвещават Голямата депресия. Макар и далеч от Чикаго и Ал Капоне, сухият режим е предоставил на организираната престъпност почва да вирее и тук. И някъде сред всичко това се спотайва и Музеят на окултното…

 

Ийви О’Нийл е едва на седемнадесет, но вече е с поведение, на което може да завиди всяка суфражетка. След като се е забъркала в скандал в родното си градче, опитвайки се да изобличи женкарските набези на местна важна клечка, гордото момиче е изпратено в Ню Йорк, при чичо си, където от нея се очаква да поохлади страстите… Но не би! Чичото, някой си Уил Фицджералд (да, фамилията определено не е избрана случайно!), който се оказва самият съдържател на гореспоменатия музей. Местните нямат особено добро мнение за мястото, и дори са му лепнали прозвището „Музея на гадните усещания“.

 

Веднъж попаднала в Голямата ябълка Ийви бързо разбира, че в нея има нещо много гнило. И се захваща да го разнищи! В нощта върлува зловещ сериен убиец, който белязва жертвите си със странни символи, а Ийви и помощникът на чичо й, Джерико, се отправят по петите му. Защо пък точно Ийви? Ами… Това е тайна, но момичето притежава свръхестествена дарба!

 

Страхотната атмосфера на историята, примесена с вълнуващо действие и интересна млада героиня (която макар и живяла преди век има доста съвременни възгледи) превръщат романа на Либа Брей в четиво, което трудно ще оставите настрана преди да сте го завършили! Четейки направо можете да чуете джазовия ритъм на текста в главата си, а криминалната мистерия с окултно-спиритистки елемент е страхотна находка! Вярно, че на места авторката се поувлича в детайлите и описанията, но първо, за съвременния читател не е така лесно да визуализира в главата си тази отминала епоха, и второ – при криминалетата никога не се знае кой детайл ще се окаже решаващ по-нататък!

 

Ретро ърбън-фентъзи с ярка индивидуалност, „Ясновидците“ е уникален жанров коктейл, който смело изследва нови територии на младежката литература.

 

А от издателство „Емас” дори са ви съставили саундткар, с който да подсилите преживяването!

 

https://www.youtube.com/playlist?list=PL_aG6DzIo4jCgpKXZHW2cxl28vSxjc4p8

 

А ние вече чакаме българския превод на продължението, Lair of Dreams!

StarКнижар

 

1111.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s