Оле Лунд Киркегор е писател, който е хем датски, хем детски. Може би вече го познавате? Ако сте имали щастието да се родите навреме и да хванете изданията от Библиотека „Смехурко” може би дори си спомняте и неговия носорог Ото, който се появи в книгата „Гумения Тарзан”, по която има и филм.

 

Ред е на едно ново поколение да се запознае с Оле Лунд Киркегор и Ото, а на родителите се пада дори още по-голямото щастие  – да си опреснят спомените от детството и да си създадат нови! Благодарение на издателство „Дамян Яков” до нас достига „Ото е носорог”, заедно със своите шашави и будещи усмивка илюстрации, дело на самия автор.

oto1.jpgВсичко започва когато едно хлапе, син на моряк, който все отсъства от вкъщи, се сдобива с вълшебен молив. Първоначално изглежда, че моливът служи за заличаване, тъй като всичко, което се напише с него изчезва моментално. Тогава нашият смелчага решава да го изпробва за рисуване и раз-два на стената се появява грамаден носорог!

oto3.jpgВсичко хубаво, само дето излиза, че при рисуване ефектите на молива са коренно различни и нарисуваното оживява! Носорогът се казва Ото и вече не е на стената, ами се е заел да засища апетита си с мебелировката наоколо! Няма как, приключението започва!

 

oto2.jpg

Четейки ни става ясно защо популярността на носорога Ото в родната му Дания не е никак случайна. Между другото, преди няколко години неговите приключения бяха екранизирани, но по мое скромно мнение резултатът е доста незадоволителен откъм качество на анимацията. Веселите карикатурни илюстрации на Оле Лунд Киркегор не са пренесени добре на екрана и 3D моделите са доста нелицеприятни, да не кажем гротескни.

 

 

Да, носорогът Ото определено заслужава по-добра адаптация, но забравете за филма! Книжката на Оле Лунд Киркегор е истинска класика, носи очарователна непредвидимост и щури случки, които са способни да ви разсмеят на глас. Усещането е точно същото, като онова от книгите от детството ви, когато за първи път сте чели нещо от Астрид Линдгрен, Ено Рауд, Джани Родари или Едуард Успенски примерно.

oto4.jpg

Става още по-хубаво обаче, защото не отдавна издателят Дамян Яков говори надълго и нашироко защо всички ние си падаме по скандинавските автори и публично обеща, че скоро ще ни зарадва с още истории от Оле Лун Киркегор! Вече нямаме търпение!

oto5.jpg

Ненко Генов

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s