В дома ни има някои детски книжки, които се предават от поколение на поколение. Те или вече не се издават, или пък новите издания са далеч от качеството на старите… Красиво илюстрирани стихчета и кратки историйки в рими, останали от детството на родителите ни, а сега ги четем на нашите деца, не без известна доза носталгия. Четем ги, и си мислим, „Ех, вече няма такива книжки!”.

vp1.PNG

Но всъщност, не сме прави! Има такива книжки, стига човек да ги потърси и отсее сред многото комерсиализирани заглавия с популярни анимационни герои, на които много деца автоматично се хвърлят в книжарниците.

vp6.PNG

„Врабчови песни” на Ангелина Жекова е една от тези красиви, топли и стойностни книжки за най-малките! Истинска радост! Рими и тематика в традициите на българските детски поети, и илюстрации в тон. Облачета, охлювчета, калинки и други живинки правят компания на решилия да се докаже като певец Врабчо.

vp7.PNG

Ангелина Жекова се е постарала „Врабчови песни” да бъде една слънчева книжка, изпълнена с усмивки и добро настроение. Ето нещо от издателство „Рива”, което децата могат с удоволствие да послушат, и дори да научат наизуст!

vp8.PNG

 

Но от „Рива” са подготвили за децата и още една книжка на Ангелина Жекова – „От морето до небето”. Този кратък сборник с приказки, гатанки и стихотворения отново носи духа на щастливото и безгрижно детство. Пъстроцветните илюстрации на Лиляна Дворянова пък радостно ни намигат от страниците.

more-nebe1.PNG

This slideshow requires JavaScript.

Дай Боже повече такива книжки! Защото българските деца ги заслужават и имат нужда от тях.

Книголина

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s