“7 приказки зелени с крила, крачета и антени” – за вас не знам, но аз на такова заглавие не мога да устоя! Първо, че е така весело и закачливо, че веднага ми разпалва любопитството. Второ, че е в рима и обещава приказки! Трето – автор е Нели Маргаритова, позната с поредицата за Рада от издателство „Слово”. Четвърто – майсторските илюстрации на Евгения Николова (позната от сп. „Ко-Миксер”) ни приветстват още от корицата! И пето – Евгения е и един от съоснователите на издателство „Рибка”, което е известно с ненадмината селекция от български преводи на страхотни, артистични детски книги.

Cover1.jpg

Името „Рибка” само по себе си също е достатъчна причина веднага да грабнем книгата, но сега дори подхождаме с още по-голямо любопитство, понеже това е първото не-преводно заглавие от каталога им, което четем! А който вече е чел книжките на Емили Хюз, Скот Кембъл или Ил Сунг На знае, че задграничната конкуренция е от най-висока класа! Как ли ще седи до тях книжката на Нели Маргаритова и Евгения Николова? Нека да проверим!!

IMG_5504a-960x655.jpg

Като не броим някои лицеприятни изключения като пеперуди и калинки, насекомите принципно са същества, към които доста хора, и особено деца, изпитват ужас, погнуса и страх. Да превърнеш разните му там паяци, мухи, бълхи и пр. пълзящи и летящи гадини от мишена за пестициди в симпатични герои от детска книжка, за това се иска много въображение, талант и нестандартна мисъл. А създателките на “7 приказки зелени с крила, крачета и антени” очевидно имат от всичко това в изобилие!

1.jpg

 

Хитроумни рими придружени от чудесно стилизирани рисунки ни представят героите на седемте приказки. Мухи, водят децата си на неделна разходка до сладкарницата, аристократични паяци посръбват тъмно пиво, бълхи в търсене на нов дом се събират на семеен съвет, групата „ЩУР 3″ превзема музикалната сцена, бръмбари се изживяват като монарси, а една пеперуда-балерина на преклонна възраст копнее по своите младини.

10.jpg

Приятна изненада е фактът, че приказките не са просто сбор от забавни римувани небивалици, но крият своето послание. Римите на Нели Маргаритова са способни да провокират размисъл у възрастните и да предоставят тема за разговор с децата. Илюстрациите пък помагат неимоверно на читателя да си представи и визуализира героите и да разбере техния характер.

14.jpg

В част от приказките очовечените насекоми се превръщат в изразно средство за модерни басни, обсъждащи важни теми. Но вместо това да става с един крайно очевиден или дразнещо нравоучителен тон, всичко това става по възможно най-забавния (и често затрогващ!) начин.

3.jpg

В крайна сметка “7 приказки зелени с крила, крачета и антени” ни предоставя не едно, а цели седем доказателства, че българските автори и художници са напълно конкурентно способни на фона на западните издания и притежават умението и таланта да създават детски книги от наистина световно ниво. Много се надявам, че книжката ще получи преводи на други езици и ще бъде издавана зад граница, така както издателите от „Рибка” ни дават шанс да се докоснем до едни от най-добрите чуждестранни детски издания.

9

От сърце пожелаваме успех на тандема Нели Маргаритова и Евгения Николова и се надяваме, че това съвсем няма да е последната им книжка заедно! И сме повече от сигурни, че който прочете “7 приказки зелени с крила, крачета и антени” също ще се присъедини към нашето пожелание!

Книголюба

Cover2.jpg

Advertisements

2 thoughts on ““7 приказки зелени с крила, крачета и антени” от Нели Маргаритова и Евгения Николова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s