“Български празничен календар за деца” на Лозинка Йорданова (изд. „Емас”) е една от онези книги, за които, струва ми се, съвсем без преувеличение можем да кажем, че трябва да се намират в дома на всяко българско дете. От Министерството на образованието и науката са признали официално книгата като легитимно учебно помагало. Но дали детето Ви е в първи или в пети клас, все още в предучилищната или навлиза в гимназията, мисля че няма значение. Защото “Български празничен календар за деца” е учебник по българщина за цялото семейство.

kal1

В предни статии вече съм споменавал, че съпругата ми е от Полша, и двете ми дъщерички се родиха там, но ежегодно прекарваме време и в двете държави и се стараем да ги отглеждаме с чувсто за принадлежност и към България, и към Полша. Все пак, и за двама ни е важно да им предадем традициите, обичаите и вярванията на народите си, и независимо дали сме в едната или другата им родина, винаги сме заобиколени от приятели и семейство, и винаги има празници за празнуване – кога български, кога полски. А и колко други деца могат да се похвалят, че имат имен ден два пъти в годината, или пък че боядисват яйца и на православния и на католическия Великден 🙂

 

А празниците ги посрещаме ту тук, ту там, но винаги се стараем да ги отбелязваме подобаващо. Митническите власти на летището сигурно се чудят, когато през скенера им минават дрянови клончета за сурвачки. В багажите се опаковат коледарски торбички. По пощите пътуват пликове с мартеници.

kal2.PNG

Хубава практика, ще кажат някои. Да, така е. Но да си призная, когато семейството е извън България не ми е лесно да следя всички наши празници. А календарът не се изчерпва с Коледа, Нова Година, Баба Марта и Великден. За напомняне за всички останали празници, от именни дни до задушници, разчитам предимно на майка ми, и винаги ще се намери кой да ми изпрати и църковен календар за съответната година. А другия проблем е, че не е същото да обясниш на децата си „Днес е такъв ден, по традиция това и това се прави”, но същевременно да се намирате на място, където нито някой скача в ледените води на реката да извади кръста, нито пък се чуват чамовете на кукери…

kal3.PNG

И тук на помощ ми идва “Български празничен календар за деца”! Каква прекрасна книга! Народните ни обичаи от първи януари до тридесет и първи декември, събрани на едно място! Увлекателно разказани истории за корените и значението на българските празници, обяснение за тяхната символика и различните традиции и ритуали с които се отбелязват. Всичко това допълнено от различни песни и стихотворения, свързани със съответните празници, както и красиви илюстрации, които ще ви припомнят читанките от едно време! Те са работа на доайена Иван Гонгалов!

 

Книгата на Лозинка Йорданова е сборник-съкровищница на българската етнография, който наистина не бива да пропускате. Той ще ви помогне да предадете на децата си народните ни традиции и обичаи, да не говорим, че вероятно ще научи и вас самите на нещо ново около нашия колоритен фолклор, изпълнен с „коледари и сурвакари, за кукери и лазарки, русалии и нестинари”.

Ненко Генов

untitled-273_1.jpg

Advertisements

One thought on ““Български празничен календар за деца” от Лозинка Йорданова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s