„Каменните ягуари” е младежка приключенска поредица със силен фентъзи елемент, чиито създатели Джон и Памела Волкил са базирали историите върху собствените си проучвания из десетки екзотични локации в Южна Америка. Точно така, вместо с познатите ни фентъзи същества, книгите от серията са изпълнени с материал от митологията на Маи, Ацтеки и Инки! Тук сем. Волкил са изпреварили Рик Риърдън, който вече експлоатира гръцките митове в книгите за Пърси Джаксън, легендите на северните народи в книгите за Магнус Чейс, и древно египетския пантеон от божества в книгите за Картър Кейн.

jag3.PNG

Книгите от поредицата са четири, но у нас са преведени само първите две от тях. Уви, втората е пусната през 2012, и съдейки по това май няма изгледи да видим третата. И то не заради качеството на четивото, но ще стигнем и до там… Критиките после.

JP at Calakmul 2.png

Много ми хареса фактът, че създателите на поредицата всъщност са семейство, което е обиколило заедно сума ти екзотични кътчета из Централна и Южна Америка. Всъщност, басирам се, че пътеписите им заедно с обширния снимков материал, натрупан по време на пътуванията, би бил четиво не по-малко вълнуващо от изпълнените им със свръхестествени приключения романи от серията „Каменните ягуари”. Повече за книгите, авторите и техните пътувания можете да откриете на официалния сайт и блога на „Каменните ягуари” – http://www.jaguarstones.com/ и https://jaguarstones.wordpress.com/

jp-and-friend1.jpg

Първата книга се нарича „Средният свят”. Главният герой е 14-годишният Макс Мърфи, нещо като тийн версия на Индиана Джоунс, син на родители археолози, специалисти по изчезналата цивилизация на Маите. Мама и татко обаче изчезват безследно по време на разкопките при последната им експедиция. Древни пирамиди, подземни лабиринти, смъртоносна джунгла, жреци и жертвоприношения… Екшън не липсва, макар, че на моменти книгата забавя темпо, и спокойно някои страници биха могли да се поокастрят, за да стане по-четивно.

jag1.PNG

Във втората част, „Клуб Краят на света“, Макс Мърфи е вече в компанията на привлекателно момиче – Лола, наследница на Маите, което май по нищо не му отстъпва в екшън-приключението в което те се впускат. Сюжетът се заиграва с вече позабравените апокалиптични предания около края на календара на Маите през 2012 година. Освен всичко имаме и разгневени божества, които искат мъст от Мърфи младши за това, че успя да отърве родителите си в предната книга – доказателство, че нито едно добро дело не остава ненаказано!

jag2.PNG

„Каменните ягуари” са издадени от издателство „Монт”, и за беда страдат от точно същите неща, от които и поредицата за Уна Крейт, която вече ревюирахме, а именно – кориците и художественото оформление, плюс чести недоглеждания в превода. Издателството си е направило труда да купи права и издаде детска поредица със сравнително висок потенциал, но крайния продукт изглежда по доста неадекватен на днешния пазар начин.

jag0.PNG

Като оставим настрана всички чисто технически кусури на двете корици, най-лошото е, че те дори не дават ясна представа за съдържанието на книгите и коя е тяхната главна аудитория. Съгласете се, че малко деца (а и май читатели като цяло) биха посегнали изобщо към нещо, което изглежда по този начин.

jag6

Не ме разбирайте погрешно, изобщо не ми се иска да се нахвърлям така критично върху книжките, дори напротив, с радост бих прочел и останалите две, стига да излязат някога… Но за да се случи това, първо трябва да се продават вече издадените. А за да се продават, те трябва да привличат читателите от самото начало, чисто визуално. И това важи особено за детско-юношеската литература, където конкуренцията от страхотно нарисувани и многообещаващи приключенски корици е изключително висока…

jag5

Погледнете чуждестранните варианти на кориците на „Средният свят” и поставете до тях корицата на „Монт”, и мисля че всички коментари са излишни. Западните книжки са професионално илюстрирани, имат интригуващо лого, да не говорим, че Джон Волкил, освен че е помагал на съпругата си като съавтор, е и илюстратор на романите, и да не включиш рисунките му е като да ограбиш читателите частично от преживяването, което поредицата предлага.

jag4

А казвам всичко това и за друго – защото бих посъветвал ако си падате по детски приключенски романи, магия и митология, и южноамерикански авантюри като от филм за Индиана Джоунс, то затворете си очите за недостатъците на изданието и дайте шанс на романите на Дж. & П. Волкил. Нищо чудно да останете приятно изненадани.

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s