Благодарение на издателство Жар нашият екип има възможността да се запознае с поредицата „Слънчеви вълшебства” на писателката, поетесата и преводачката Любов Георгиева. За работата и творчеството си тя е получавала не едно и две признания, измежду които са и номинации за наградата за детска литература „Бисерче вълшебно“.

 

„Слънчеви вълшебства” представлява мащабна серия, която излиза вече повече от цяло десетилетие и до момента вклучва вече цели 15 заглавия, последното от които е публикувано тази година. Част от приказките са събрани и в голям том, включващ едни от най-добрите заглавия от поредицата.

slpr.PNG

Главните герои в тези книжки са колоритни персонажи, идващи не само от родните ни земи, но и от всички краища на света и представляващи различни култури, заедно с техните вярвания, митове и легенди. Освен Хубавата Яна, Слънчевата Фея и Вълшебника Йоан-Боян, ще се запознаете и с цял куп интересни образи – животни и птици, принцове и принцеси, дори самураи!

slpr2.PNG

По този начин авторката се стреми да отдаде почит на традициите на нашите народни приказки и устно творчество, но и да внесе мотив за братство и разбирателство между световните култури. В разказите на Любов Георгиева различните герои, представители на далечни народи запазват своята уникалност и екзотичност, и успешно съжителстват с българските такива. И това далеч не е единственото позитивно послание на авторката.

slpr3.PNG

Римите на Любов Георгиева разказват за това, че доброто, обичта и радостта винаги надделяват над мрака, злото и черните мисли. Героите в нейните приказки разчитат на своето приятелство, задружност и находчивост за да се справят с предизвикателствата и проблемите.

slpr4.PNG

Адали това няма да се стори старомодно или наивно на някои от днешните деца, растящи със супергерои и компютърни игри? Тук вече идва и ролята на родителите!

slpr5.PNG

Римите и приказките на Любов Георгиева вървят ръка за ръка с прекрасните илюстрации на големия български художник Венелин Вълканов! Цели поколения са отраснали с неговите рисунки във всевъзможни детски книжки, и за нас е истинско удоволствие да държим в ръцете си нови издания с неговото творчество! Ще откриете фолклорни мотиви, преплитащи се с приказни елементи в майсторски цветни композиции. Стилът на Венелин Вълканов е като внезапно завърнал се детски спомен, и носи със себе си толкова много слънчева топлина, че дори само илюстрациите са достатъчна причина, за да разгръщаме отново и отново книжките от поредицата!

Книголина

slpr6.PNG

 

Реклами

One thought on “Поредицата приказки „Слънчеви вълшебства” от Любов Георгиева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s