Шейн Хегарти работи като редактор на рубриките за култура и изкуство в ирландския клон на „Таймс”, но през 2013 на Панаира на книгата в Болоня неговото дебютно заглавие „Даркмут” („Darkmouth”) става обект на един от най-горещите аукциони, в крайна сметка спечелен от книгоиздателския гигант HarperCollins. През 2014 излиза първата книга, която продължава да жъне успехи, и която вече можете да прочетете и вие, издадена на български от Сиела.

Става дума за Young Adult фентъзи, което се стреми да задоволи читателския глад и на момчетата, след като в толкова много от младежките заглавия имаме момичета главни герои. Концепцията може и да не е революционна, но определено е напипала пулса на времето и предлага на днешния читател точно това, което той търси. А именно – класическа митология в съвременен контекст, различна перспектива върху иначе добре познат фентъзи архетип, подобаващо мрачна история, но гарнирана обилно с хумор и щипка ирония.

darkmut.PNG

Сещате ли се за древните сказания и легенди, изпълнени с разни митологични зверове? Всичките му там минотаври, грифони, мантикори, циклопи и пр.? Е, както знаем, във всяка легенда има зрънце истина. Само дето в някои вместо едно зрънце има цял чувал! Оказва се, че тия страшилища, които днес считаме за плод на въображението на нашите предци всъщност са обитатели на друг свят, търсещи удобен случай да превземат нашия.

y648

Вече знаем за мъжете в черно, ловците на духове, ловците на вампири… А сега имаме и удобен случай да се осведомим и за ловците на чудовища, или по-точно Легенди, както е правилното определение според книгата на Шейн Хегарти. В наши дни набезите на Легендите са сведени до минимум, тъй че и ловците им са на изчезване. Но лошият късмет да бъде техен потомък се е паднал именно на главния герой, Фин.

 

Фин кой? Просто Фин, за сега момчето няма фамилия, и ще я придобие едва когато се справи с тежкия тест, който ще го превърне в пълноправен Ловец на Легенди и достоен син на баща му. Какъвто той изобщо не е сигурен че има желание да бъде.

2015-04-27 19.20.31.jpg

Фин предпочита да прекарва повече време в зъболекарския кабинет на майка си, тъй като пломбирането и ваденето на зъби е далеч по-приятна гледка от това да гледаш как татко ти се разправя с чудовища, които после изсушава за по-нататъшно съхранение. Нещастния край на съществата гложди съвестта му и го кара да мисли върху други варианти, като например… преговори. Срам и позор, ако питате баща му, най-великия Ловец на Легенди в света.

dm.jpg

За да се усложни положението още повече, Фин живее в Даркмут – съвсем не най-приветливото място на света, с постоянно намаляваща популация и притегателна точка за атаките на Легендите.

 

И така, имаме конфликт между баща и син, между традиции и нови алтернативи, между хора и Легенди… И разбира се, вътрешния конфликт, глождещ Фин – по кой път да поеме, за да открие себе си и да остане верен на принципите си? По-добре да решава бързо, защото май съдбата на света вече зависи от него!!

darkmouth.jpg

Шейн Хегарти се е погрижил в книгата му да има симпатичен главен герой и достатъчно вълнуващи сблъсъци с обилно количество митологични твари, които биха накарали всеки криптозоолог да подскача от ентусиазъм. Ловуването на легенди е опасна и мръсна работа, но авторът редовно разведрява атмосферата с помощта на изпълнен с хаплив хумор диалог.

 

Корицата е родно производство, и по нищо не отстъпва на вариантите от англоезичните издания. Интервю с нейния художник, Стоян Атанасов, можете да прочетете у колегите от Аз Чета. Мотивът със зиналата паст в логото не е запазен, но това не е задължително, тъй като и превода „Даркмут” не носи значение за „уста” (mouth) на български език. Вместо това пък имаме дългунесто, покрито с шипове пипало и моментално ви е ясно, че ще си имаме разправии с разни гадни твари.

darkmouth-header

„Даркмут” е стабилно начало на обещаваща поредица (дори повече от стабилно, имайки предвид, че е дебютна книга за Шейн Хегарти!) и можете да се басирате, че стига от Сиела да пуснат и втората част (излязла е на английски през 2015!), веднага ще грабнем и нея! Някои ловуват легендарни чудовища, а ние – легендарни книги!

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s