Под воала на времето

Любов Георгиева

Издател: Жар-Жанет Аргирова

Година на издаване: 2015

Брой на страници: 262

194260_b.jpg

Анотация:

Животът на Людмила е като приказка. Тя сънува сънища, които я връщат назад във времето и й помагат да осъзнае съдбовната значимост на връзката й с хората, които среща в живота си.
Когато отива в Калифорния, един от сънищата й се сбъдва – среща французина Жан-Жилип, който се появява като слънчев лъч в самотния й живот. Между тях се създава красива емоционална връзка.

Романът е облъхнат от приказно-романтична атмосфера. В него съжителстват исторически факти и художествена измислица, действителното се преплита с вълшебното. Героите живеят в настоящето, но понякога воалът на времето се повдига и те преживяват вълнуващи срещи в миналото, свързани с хората от сегашния им живот.
Природата е жив участник в повествованието. Слънцето и Луната, зората и залеза са съпричастни на любовта на героите и им нашепват своите тайнства.

Романът е вълшебна приказка за любовта и размисъл за времето и за измеренията на човешката душа.

–––––––––

Много е трудно да се окачестви „Под воала на времето” на Любов Георгиева. Задната корица определя книгата като вълшебен реализъм, ние сме склонни да се съгласим до голяма степен с това. Дали вълшебството и реализмът обаче са в правилните дози и дали успяват да съжителстват добре под корицата на романа?

 

Още от самото начало книгата приветства читателите с поетични описания и красиви „гледки”. Гледки, защото да ги видите не е трудно. Авторката очевидно специализира в съчетаване на романтична атмосфера с вълшебно-тайнствена атмосфера. Но скоро след първите редове в текста се намесват българския преход, емиграция, обучение в чужбина… Героят Павел е един от българите, които са поели по света да търсят своето щастие. И май до голяма степен го е намерил, поне в професионално отношение. Павел е описан като „момче, възпитано в социалистическа страна”, но открехнал „душата си за духовното познание”, чрез интереса към религиозна и езотерична литература, който открил на запад. Предстои му среща с близка приятелка от далечното минало… Но същевременно героят сънува странни сънища, които го пренасят в една отминала епоха.

 

Любов Георгиева има значителен опит като преводач и съставител на сборници с митове и легенди от различни краища на света, а освен това се изявява и като автор на детски приказки, които се издават от издателство с отявлен интерес към езотеричната литература. Влияния от всичко от гореизброеното се забелязват в романа. Дали това е добре или зле, зависи какъв тип читател сте.

 

Казвам си откровено, че „Под воала на времето” съвсем не е моя тип книга, но я разлистих като един вид експеримент, и се старая да я оценя обективно. До колко успявам, не съм сигурна, защото това е едно доста различно и алтернативно за мен четиво. От една страна пръснатите по света българи, отчуждение в семейството и между приятели, избор между високоплатена и престижна кариера и семейна близост – това са все актуални и наболели за нас теми. От друга страна всякакви ню ейдж духовни и религиозни учения, езотерика, окултизъм и т.н. са ми крайно чужди. Хубавото е, че тези елементи не са прекалено натрапчиви и все пак в историята водеща е любовта.

 

 

За мен лично, предната корицата на книгата е до известна степен подвеждаща – илюстрацията е едновременно с вълшебен привкус, но и в стила на книжките с приказки на Любов Георгиева, и е възможно да бъде сбъркана с детска книга.

Ако си падате по романтика и нестандартен мироглед, допълнени от красиви, граничещи със сън описания, всичко това примесено с препратки към сакрални текстове и духовни течения – то определено това е романът за вас.

Книголина

7525046_back__b.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s