Приказките, макар и започващи с „Имало едно време” и развиващи се в далечно царство-господарство, или пък през девет планини в десетата, всъщност винаги са били насочени към днешните деца, които растат и се развиват тук и сега. Приказните герои и техните подвизи и приключения служат като пример и предоставят модели за подражание, градят морални ценности, оформят мироглед… Но времената се променят, а с тях трябва да се променят и приказките!

Традициите не са това, което бяха! И толкова по-добре! Отмина времето, в което принцесите се вайкаха безпомощно в лапите на някой змей или завързани в разбойническата бърлога, очакващи прекрасния принц в бляскави доспехи да влети на бял кон и да ги избави. Днешните принцеси са готови да вземат нещата в свои ръце, да се разправят със всякакви заплахи и злосторници, и да докажат, че няма такова нещо като „по-слаб пол”. Е, разните там юнаци, герои и принцове също могат да помогнат, само да не се пречкат прекалено!

a1.PNG

Така е и в приказката „Как царската дъщеря и юнакът спасили царството” от Александър Маринов – Санчо, издадена от „Рива”.

a2.PNG

Нашата царска дъщеря расте далеч от дома, в компанията на тримата си братовчеди, и покрай тях придобива някои нетипични за принцесите умения. Или иначе казано – тя е едно мъжко момиче! А когато разбира, че далеч, у дома, нещата изобщо не вървят добре, не и остава нищо друго, освен да препаше меч, да наложи доспехите си (не бойте се, съвсем по мярка са – ковани са по поръчка от кралския ковач!) и да яхне коня по посока на изпадналото в беда царство!

a5.PNG

А какво я очаква там?! Разберете сами, в „Как царската дъщеря и юнакът спасили царството”.

a3.PNG

Приказката наистина си струва! Освен, че умело съчетава съвременност и разказвачески традиции, книжката може да се гордее и със своите илюстрации.

Книгокрил

 

a4.PNG

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s