По рафтовете на книжарниците има доволно количество илюстровани четива за малките. Има обаче една серия, чието име прави впечатление, и то не само с факта, че идва от съседна Сърбия, от която малко четива стигат до нас, а още по-малко от тях са детски. „Когато малките са големи” е нова поредица на издателство „Кибеа”, в която основни герои са малчуганите Вук и Нада.

Сюжетите са такива, с които сме се сблъсквали не само в други творби, но и в реалния живот – било то страх от зъболекари, захласване по компютърни игри или кавги между приятели. Работата е там, че родените от въображението на Николета Новак Вук и Нада са съвършените деца – кротки, послушни и учтиви. Изобщо – перфектен модел за подражание за малките читатели (и слущатели).

tvrdoglavidrugaricoverbg21002734.jpg

Пакостниците този път се оказва, че са не хлапетата, а възрастните в обкръжението им. И именно от там идва и наименованието на серията, защото на малките се пада да разрешат проблемите на големите.

kompigricoverbg21012735.jpg

Всяка от книжките започва с кратко представяне на главните герои, а сюжетите са самостоятелни, тъй че няма значение откъде ще започнете поредицата. Макар да не разчитат на особено сложни думички, текстовете са увлекателни и стегнати, често наблягащи на пряка реч от страна на героите. А след 20-тина странички разказ, авторката отделя няколко страници за родителите, в които обсъжда проблемите, разглеждани по-рано в книжката, както и съвети за справяне с тях.

covernazubolekarbg20992733.jpg

Особено приятно впечатление обаче ми направиха илюстрациите на Алекса Йованович. Стилът им напомня на нещо, което бихте видели в книгите с герои на Дисни от поредицата „Чародейства”. Цветовете са ярки, а лицата на героите – приветливи и изразителни. Истинско щастие е, че картинките са на цяла страница.

 

Вук и Нада не са за изпускане! Историите са и забавни и поучителни, което ги прави не само приятно, но и препоръчително четиво за деца и родители!

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s