Някак си страня от трилърите на Ю Несбьо. Алкохолизирани детективи и кървави криминални случаи чисто и просто не са ми по вкуса. И тъкмо, когато си мисля, че този автор няма какво да ми предложи, изведнъж се оказва, че се изявява и като детски писател! „Пръц-прахът на доктор Проктор” определено не звучи образователно, затова пък лъха на щура анархия, която само детска книга може да предложи!

Принципно, доста съм против тоалетния хумор и шегичките, въртящи се около звуковите ефекти покрай отделянето на газове, но хайде, от мен да мине – всичко, за да накараме неохотните читатели от тази разхайтена „днешна младеж” да попрехвърлят някоя и друга книга, нали?

prok.jpg

Другите три причини, поради които все пак изневерявам на принципите на елементарната култура и подхващам книжка за подпръцкване са:

 

1) Ю Несбьо все пак е една от звездите на съвременната криминална литература и е крайно любопитно да го видим как се изявява в такава светлина!

2) „Пръц-прахът на доктор Проктор” е едва първата от общо четири книги за доктор Проктор и всяка следваща звучи все по-добре и все по-интригуващо… Но все пак трябва да започнем от началото, нали така?

3) Книжката идва от родната на Ю Несбьо Норвегия, а всичко детско и скандинавско трябва да се провери и прочете! Обикновено, това ми действа като глътка чист въздух… Но сега, не смея дори да вдишам. Запушвам нос, защото тук май ще пада пръцкане!

 

Ахаа… Доктор Проктор се е погрижил да не вони! Е, добре, вдишвам спокойно и чета нататък…

prok2.PNG

Та така, Лисе и Бюле, две наскоро запознали се хлапета, попадат в обкръжението на доктор Проктор. Лисе е умната и сериозната, а Бюле – импулсивният и смел до безразсъдство. Единият планира, а другият действа. А какво прави доктор Проктор ли? Той не е доктор по медицина, макар че с лекота би ви излекувал от скуката. Изобретател и учен (подобаващо смахнат и ексцентричен, разбира се), доктор Проктор е в търсене на рецепта за някакво вещество, с което да пробие на пазара… Е, сега пръц-прахът предизвиква истински фурор, не без намесата на двете момчета, но успехът е нож с две остриета! Алчни очи са хвърлили око на формулата! Скоро е извършена кражба, нещата загрубяват, приятелите са разделени, и борбата за правда и справедливост започва… придружена от неприлични дози пръцкане!

prok1.PNG

„Пръц-прахът на доктор Проктор” се оказва изненадващо четивна за такова (провокиращо мръщене у възрастните) заглавие. А книжката е станала така успешна, че наскоро се сдоби и с кино-адаптация, която изглежда обещаващо.

А докато чакаме филма, защо не прочетем и останалите приключения на Доктор Проктор? ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

Книголет

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s