Мечетата Беранстийн са истинска класика сред американските детски книжки. Класика като Доктор Сюс и неговите римувани небивалици. Класика като Любопитния Джордж на Маргрет и Х.А.Рей. Или като голямото червено куче Клифърд на Норман Бридуел. И точно като тези класики, Мечетата Беранстийн са (почти) непознати на българските деца. Време е да променим това!

Аз се запознах с мечетата Беранстийн покрай дъщеричката си. Съпругата ми е от Полша, а там по телевизията върви сериал с популярните мечета. Красива и весела, традиционна 2Д анимация, която винаги съдържа позитивно и поучително послание. Едно от онези приветливи филмчета, с които спокойно можете да оставите децата пред телевизора без да се притеснявате за съдържанието на поредния епизод. Или пък да гледате с удоволствие заедно с тях! Като стил, атмосфера и съдържание бих го сравнил с анимационни сериали като „Франклин” и „Малкото мече”, но за разлика от тях „Мечетата Беранстийн” не е излъчван в България (и много жалко за което!)

 

Всички епизоди на сериала можете да гледате на английски тук:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLUIixndCOJ8waZQoavUVxMSWIDX4Cpm3B

Това, което научих едва в последствие обаче, е че точно както гореспоменатите герои като Любопитния Джордж, Клифърд и Франклин, Мечетата Беранстийн също водят своето начало като серия детски книжки, преди да бъдат адаптирани за детска телевизия. И нали детската литература и илюстрираните книжки са ми голямо хоби, а бащинството пък ми е идеално извинение за неговото практикуване, реших рано или късно да се запозная с хартиения първообраз на Мечетата Беранстийн.

rhk_home_bbears_promo_620x250.jpg__620x250_q85_crop-smart.jpg

Дори не подозирах, че част от книжките всъщност са издавани в България от издателство „Труд”! Имаме превод на цели шест заглавия от класическата поредица за Мечетата Беранстийн, чрез които най-накрая и българските деца могат да се срещнат с тях!

TheBerenstainBears.jpg

Но преди да ви разкажа повече за самите книжки, нека се спрем за малко на тяхното създаване и техните автори! Историята им е по-вълнуваща дори от приказките в техните книжки!

Stan_and_Jan_Berenstain.jpg

Стенли Беранстийн и Джанис Грант се запознават във Филаделфийския Художествен Университет, през 1941 все още Philadelphia Museum School of Industrial Art. Сприятеляват се още на първия ден. Пет години и една световна война по-късно, двамата сключват брак. Години наред двойката работи като учители по изобразително изкуство, опитвайки се едновременно с това да отделят време на илюстрации и карикатури с надеждата един ден да пробият в това поприще. В началото на 60-те, сем. Беранстийн създават семейство мечки, носещи същото фамилно име. Избират мечки за главни герои, защото се рисуват лесно, защото са любимци на децата и… защото по наблюдение на Стан женските мечки да „плашещо добри майки”, докато мъжките са „калпави татковци”.

 

През 1962 излиза и първата книжка за мечетата, която май трябвало да бъде и последната. Издателят твърдял, че следващата книга на Стенли и Джанис трябва да е без мечки. Всъщност наоколо било пълно с мечки – Малкото Мече, Трите мечки, Мечето Йоги, Чикагските мечки… Но изведнъж се оказва, че Мечетата Беранстийн са истински хит сред читателите и книжката се продава като топъл хляб!

 

Мечетата Беранстийн се превръщат в семеен бизнес, а Стенли и Джанис продължават да създават техните приключения работейки от своето домашно студио до края на живота си. Стенли и Джанис Беранстийн оставят след себе си богато наследство от стотици книжки, които пък са продадени в стотици милиони копия. Техните синове, Лео и Майк вървят по стъпките им на писатели и илюстратори. Днес Майк Беранстийн продължава делото на своите родители и създава нови книжки за известните мечета, носещи неговата фамилия.

 

Благодарение на издателство „Труд” до нас достигат следните шест приключения на Мечетата Беранстийн:

1 – Мечетата Беранстийн научават за непознатите

2 – Мечетата Беранстийн и толкова много ТВ

3 – Мечетата Беранстийн и проблемите с приятели

4 – Мечетата Беранстийн и проблемите с възрастните

5 – Мечетата Беранстийн и истината

6 – Мечетата Беранстийн. Забранено за момичета

 

file_506.jpgМожете да ги откриете лесно на сайта на издателството – http://trud.cc/?cid=10&bookseries=691

Макар в оригинал книжките да са издадени преди 30-тина години, това не означава, че историите за мечото семейство не засягат важни за днешните деца теми. Някои от историите (като „Толкова много ТВ” например) не само, че не са остарели, ами и са станали още по-актуални.

 

bb0.PNG

Нима и в днешно време децата не винаги разбират защо родителите им се гневят както в „Проблеми с възрастните”? Нима момчетата и момичетата все още не враждуват от време на време, както в „Забранено за момичета”? На много ще е познато и положението от „Толкова много ТВ”, разказваща за това как понякога не само малките, но и големите се захласват прекалено пред телевизора, вместо да играят навън или да проведат разговор помежду си. А за неизбежните караници с приятели (и за щастие, за последвалото сдобряване) четем в „Проблемите с приятели”.

bb5.PNG

Текстът в поредицата е леко повече, отколкото в други подобни издания. Сред повествованието и пряката реч тук-там се среща някоя и друга думичка, която може и да затрудни леко част от малчуганите, но това съвсем не е пречка, а удобен повод да обокатим речника им. Било то с помощ от възрастен, или не – сюжетите си остават интересни, а поуките – явни.

bb10.PNG

Пъстрите рисунки, от своя страна, хващат окото още от кориците, но са в изобилие и между тях. Илюстрациите често са на по цяла страница, а в останалите случаи, няколко от тях си делят пространството, редом с текста. А стилизираният облик не възпрепятства изразителността на мечетата по никакъв начин.

bb13.PNG

Огромна радост ми достави липсата на дигитално оцветяване, осъвременяване и модернизиране на ръчно рисуваните илюстрации – нещо, с което съм се сблъсквал не веднъж в нови издания на стари приказки. Все пак, когато са излизали първоначално книжките, компютърната обработка съвсем не е била на мода, а аз съм привърженик на това, да запазваме творбите в техния оригинален вид.

bb12.PNG

Поредицата за мечешкото семейство е едно от детските четива, които устояват теста на времето и продължават да поучават и забавляват дори днес, повече от половин век след своя дебют! Не пропускайте да се запознаете с Мечетата Беранстийн!

Ненко Генов

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s