Рей Бредбъри е един от авторите, на които просто не мога да се наситя. Никой не може по такъв несравним начин да съчетае да си служи с думите, както този майстор на мистериозното. Диалозите – загадъчни, едновременно остроумни и поетични, често недоизказани… Описанията – изтъкани с наблюдателност, пропити със сладко-горчива меланхолия, носещи живи усещания…

 

От издателство „Бард” събират някои от най-емблематичните творби на американския разказвач в два тома с избрани произведения. Днес ви представяме първия от тях, съдържащ „451° по Фаренхайт” и „Гробище за лунатици”. И двата романа вече са виждали печат у нас, но това са класики, които заслужават да не слизат от рафтовете на книжарниците, докато не влязат в дома на всекиго.

1169_pic_1

„451° по Фаренхайт”, мрачната анти-утопия, в която поезия и проза се превръщат в пепел! Това е един роман, който продължава да бъде все по-актуален и все по-близък до нашата реалност, въпреки предупрежденията на автора… Точно както „1984” на Оруел, считам че „451° по Фаренхайт” е един от романите, които всеки трябва да прочете. И колкото по-рано, толкова по-добре.

 

Неопределеното бъдеще. Хората живеят заобиколени от стени-екрани, а гледащите ги от там кухи и плоски образи са тяхното „семейство”. Индивидуалност, креативност, въображение… дори любов – все думи, изгубили значение. Пожарникарите не гасят пожари, а палят! Пламъците трябва да погълнат всяко късче хартия, носещо идея, смисъл, спомен за миналото…

Една от най-гениалните творби, не просто на Бредбъри, а на съвременната белетристика!

 

Мисля си, в наши дни, когато бестселър класациите са оглавени от Young Adult антиутопии, в които млади героини а-ла Катнис Евърдийн се борят със себе си и системата, всъщност сме свидетели на обърнатата перспектива на „451° по Фаренхайт”. Ако смените гледната точка, и представите историята чрез Кларис Макклелан вместо с Гай Монтег като главен герой (и малко подмладите Гай) – имате идеалния YA бестселър. Добре, че Бредбъри е написал романа си преди повече от половин век! 🙂

 

„Гробище за лунатици” пък е една страхотна ноар мистерия, и всъщност е втората книга в своеобразна трилогия от иначе несвързани истории, обединени от обща атмосфера, стил и няколко появяващи се отново герои. Точно както в „Смъртта е занимание самотно” и „Хайде всички заедно да убием Констанс” (съответно първата и третата книга от трилогията), и тук разказвачът е полу-автобиографична версия на самия Рей Бредбъри. Но само полу, защото макар и авторът да е базирал доста от главния герой на самия себе си, все пак събитията около него са художествена измислица. И слава Богу!

 

Сцената е най-голямата и най-бляскавата – стария Холивуд. Но зад кулисите на всяка сцена, там където прожекторите не огряват, дебне мракът. А в мрака може да се скрие какво ли не… Особено когато по време на едно загадъчно разследване се оказва, че голямо филмово студио граничи със старо гробище…

 

Романът е истинска наслада не само за феновете на Рей Бредбъри и неговите изпълнени с неповторима атмосфера детективски истории (често без наличието на истински детектив), но и за истинските киномани. Писателят умело преплита факт и фикция и ни предоставя една алтернативна версия на Холивуд от 50те.

 

Имената на някои от героите са откровени и неприкрити препратки към някои от легендите на Холивуд от неговата златна ера. Например, Бредбъри ни среща с герои-отражения на факира на специалните ефекти и покадровата анимация Рей Харихаузен и Фриц Ланг, легендарния режисьор на „Метрополис” и „М”.

 

Дали ни отправя предупреждение за посоката, по която сме поели към своето бъдеще, или пък умело забърква коктейл от мистерия и романтика, Бредбъри винаги ни протяга ръка с покана да ни отведе на пътешествие отвъд обозримото. Последвайте го!

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s