Британската писателка и илюстраторка Лорън Чайлд се сдоби с голяма популярност по света, благодарение на серията книжки за Чарли и Лола, които дори бяха адаптирани в анимационен сериал за най-малките. У нас Чайлд все още не може да се похвали с такава слава, но първата й преведена на български книга вече е факт, и това е едно много добро начало! Насреща е Руби Редфорт, момиче-детектив, тийн таен агент, героиня в едноименна поредица романи, съчетаващи криминални загадки, световни конспирации, екшън, приключения… и мъничко младежки терзания.

Любопитното е, че всъщност героинята Руби Редфорт се появява далеч преди първата си книга! Как е възможно това? Тя е измислена първоначално за поредицата на Лорън Чайлд за Кларис Бийн, която си е пък най-обикновено момиче. В тази предходна серия, Кларис Бийн е голяма фенка на (тогава напълно несъществуващите) книги за Руби Редфорт! Години по-късно Лорън Чайлд е натоварена с написването на криминална серия за млад агент под прикритие… И каква по-добра възможност от това, да използва героинята Руби Редфорт?! Ето ти жив пример за мета-литература в детски жанр! Сега всички ние можем да прочетем любимите книги на литературния герой Кларис Бийн!

175241_b.jpg

Издателство „Enthusiast” издадоха у нас първата книга от серията, „Руби Редфорт: Погледни ме в очите”. След нея следват още четири романа, но спокойно – всеки един представлява отделна история, така че няма да останете разочаровани от незавършен сюжет или нещо такова. Разбира се, финалът е винаги леко отворен за бъдещите продължения.

ruby

„Погледни ме в очите” е дебют за Руби Редфорт и тя веднага използва шанса да блесне като младши конкурент на Джеймс Бонд! Запознаваме се с предисторията на Руби, детски преживявания, които са я подтикнали едва ли не още от люлката да поеме по пътя на борбата с престъпността. Веднъж сдобила се с мотивация, младата Руби прави всичко по силите си, за да развие своите способности на високо ниво и да бъде полезна във войната срещу криминалните елементи. Младата госпожица Редфорт е с бърза мисъл, хладнокръвна, съобразителна и невероятна в дешифрирането на кодирана информация. Жалко, че толкова малко хора я взимат на сериозно. И родителите й определено не са сред тях.

lookintomyeyes

Но все пак Руби попада в полезрението на подходящия работодател, и едва на тринадесет тя бива вербувана от организация („Спектрум”), чиито агенти тайно действат за запазването на световния мир и сигурност. Но още с първия й случай от „Спектрум” хвърлят Руби направо в дълбоката вода! Е, нали ни очакват още книги, пределно ни е ясно, че накрая Руби „ще изплува” победоносна… но никак няма да й е лесно!

 

Напрежение и приключения за млада аудитория, „Погледни ме в очите” е подходящо четиво за момчета и момичета, бих казал, предимно между 8 и 16 години, което обаче не значи, че не можете да пробвате книгата и ако сте извън тази възрастова група. Аз отдавна съм я прекрачил, и въпреки всичко Руби Редфорт бе за мен приятна лека мистерия, която съвсем спокойно би могла да бъде адаптирана като семеен екшън филм за някой съботен следобед.

Е, филм още няма, но за финал, ето ви трейлър на книгата!

https://www.youtube.com/watch?v=6Pb3b7hac1o

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s