Помните ли Фердо Мравката? Разбира се! Голямата книга на Ондржей Секора беше сред най-търсените издания в детския отдел на местната библиотека. А що писма са се изписали до кака Лара от „Милион и едно желания” с молби да излъчат повторно някой и друг епизод от анимационния сериал!

 

Дааа, добрият стар Фердо! Та кой изобщо би могъл да го забрави! …Стига да го е познавал, естествено. А доста от днешните деца май дори не са и чували за него. За щастие, издателство „Лабиринт” върна Фердо в книжарниците.

f1.PNG

Представяме ви направо втория том, „Фердо в плен”, тъй като първата част вече се е разграбила! Дали от сегашните малчугани, или от бившите малчугани, настоящи родители, отраснали с книгата и паметния анимационен сериал? Това не знаем, но тиражът на „Фердо мравката” (първата част) е напълно изчерпан, тъй че, ако зърнете книгата в някоя книжарница – не пропускайте възможността да се сдобиете с нея!

f2.PNG

„Фердо в плен”, както и самото заглавие подсказва, е тежко приключение за мравката с червено шалче на черни точки. Фердо е заловен от вражески мравки, червената разновидност, заклети врагове на черните. По-нататък бива продаден в робство, като господарите му се сменят толкова често, че свят да ви се завие! Книжката е забележителна не само със своята вълнуваща история, но и с прекрасните илюстрации на автора. Рисунките на Секора са свидетелство за комикс-майсторство и карат текста да се раздвижи и оживее дори за тези, които никога не са гледали анимационните серии с Ферди.

f3

(В този ред на мисли, ето къде можете да изгледате дузина епизоди на английски език! – https://www.youtube.com/playlist?list=PL636129777DB02CD4 )

f4.PNG

Освен всичко, споменато до момента, нека отбележим и фактът, че Секора запазва природните навици, качества и умения на различните насекоми, които населяват книгага, тъй че четейки току виж сте научили и някой любопитен факт!

 

 

Наред с къртичето на Зденек Милер (също познат у нас!), Фердо е един от най-големите чешки герои от детските книжки и филмчета! Бащата на Фердо, Ондржей Секора, е журналист, писател, художник и карикатурист. Ferda Mravenec (името на нашия мравчо в оригинал) се появява за първи път в чешките вестници, където героят участва в комикси и кратки истории.

f7

После идва Втората световна война и Секора изпада в немилост. Отлъчен от журналистическата гилдия, той и семейството му са преследвани от нацистите поради факта, че втората му съпруга, Людмила, е еврейка. Макар, че и двамата биват заловени и прекарват изключително тежки периоди, разделени и затворени в различни концентрационни лагери, Ондржей и Людмила все пак преживяват войната. Секора описва преживяванията си в дневник. Може би това, че излива върху хартия преживения ужас му помага да се завърне и към детската литература и през 1947 приключенията на Фердо продължават в нова книжка, която е последвана и от други.

f5f6.PNG

Какво да кажем за завършек, освен, че много ни се иска някой слънчев ден цялата библиография на Фердо Мравката да види български превод и най-накрая да можем да се насладим не само на останалите му литературни приключения, но и на прословутите комикси с негово участие!

f9

Ненко Генов

Advertisements

2 thoughts on “Фердо Мравката се завръща с „Фердо в плен“ от Ондржей Секора

  1. Аз мога само да въздъхна тъжно, че въпреки обявените намерения от страна на издателството да издаде и останалите три части от поредицата за Фердо, вече няколко години това не се случва… Жалко…

    Like

    1. Да, наистина… Уви, това далеч не е единствената прекрасна поредица, сполетяна от подобна съдба у нас. Доста такива серии остават недовършени.

      Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s