На пръв поглед „Стъкленият трон” е една идеално пресметната за днешния пазар книга. Героиня с дълга бяла коса и прилепнали по тялото черни кожени одежди, с по едно извито острие във всяка ръка – корицата визуално напомня на хитови компютърни игри като Witcher и Assassin’s Creed. Имаме в заглавието думата „трон”, а шрифтът върху англоезичните корици доста напомня този, от един хитов сериал, за който всички се досещаме. Анотацията в сайта на Егмонт България сочи, че имаме на лице напоследък задължителните за началото на Young Adult поредица елементи – силна главна героиня, която трябва да докаже себе си, смъртоносни изпитания под вид на някакво състезание или игра (в случая турнир и надпревара за мястото на кралски поръчков убиец), конспирация и тираничен режим на управление.

 

Защо тогава подхващам ПОРЕДНАТА такава книга?

9789542711667.jpg

Първо – в анотацията не се споменава нищо за любовни многоъгълници и гадже от другата страна на барикадата. Плюс!

Второ – симпатизирам на млади автори, които успяват да вплетат интересите си в творчеството си и да постигнат успех, а Сара Дж. Маас е точно от тях и даже ми е набор!

Трето – вече четвърта година поредицата е супер успешна, а ми се ще да вярвам, че читателите все пак не са стадо овце, подкарани от изпипани корици и гръмки реклами, и че за да продължава да има такъв интерес към тези книги, то би трябвало да са най-малкото добре написани!

Четвърто – разбрах, че Сара Дж. Маас е била вдъхновена от „Пепеляшка” на Дисни, и я е преразказала в изпълнен с екшън и фентъзи YA вариант, което ми се стори интригуваща комбинация! (Да отбележа, че и филма „Снежанка и ловецът” много ми хареса, та се надявах и с тази книга да бъде така!)

И пето – в крайна сметка, кой пък не си пада по „героиня с дълга бяла коса и прилепнали по тялото черни кожени одежди, с по едно извито острие във всяка ръка”? 😛

 

Четох, прочетох, и ето какво мисля:

 

Главната героиня, Селена, напълно отговори на всичките ми очаквания, и в добрия и в лошия смисъл. Ролята й е добре написана, диалогът и е готин, често саркастичен, и е приятно да видим и анти-герой от женски пол. Предадена, прецакана, провокирана – тя е длъжна да бъде такава, каквато е (ако не пред себе си, то поне пред света) за да оцелее. На моменти обаче репликите й ми идват прекалено позьорски и високопарни, и това дразни. Освен това, както може да се очаква, Селена притежава и предвидимата ранима и чувствителна душа под цялата си войнствена външност и badass поведение. Това си е клишенце, но предполагам, все пак е необходимо, защото как да й съчувстваме и симпатизираме ако в крайна сметка тя се окаже просто откровена гаднярка и хладнокръвна убийца?

3b7ea3a3-9f15-435f-be6b-c9a757ed9dd9.jpg

Взимам си плюсчето, дадено по-горе, защото любовни ала-бала все пак има. Но всъщност, с 18-годишна главна героиня на YA фентъзи, силно би ме изненадало да няма. Селена, иначе доста оправно девойче, леко нервира с люшканията си между Каол (стражарче) и Дориан (принцче)… Решавай, де! На всички ни е ясно, че ще се сменят в следващите книги, тъй че какво значение има кой ще е първи?

(Поредното доказателство, че Young Adult книгите са все по-насочени към фен-базата от женски пол, сякаш мъжката част от населението под средна възраст не чете. Искрено се надявам този жанр да не се превърне окончателно във фентъзи чиклит!)

8c25a362b2493a6720d05b9b796f180b.jpg

Светът на Сара Дж. Маас е интересен и успешно балансира на тънката граница между мрак и приказност. Има доволно много и добре написан екшън. Бруталността не е в повече, но и битките не са захаросани. Политическите интрижки между фракциите не са прекалено сухи и задълбани, тъй че не доскучават. Героите във второстепенните роли, като например приятелката на Селена, също са добре представени и с потенциал да се развият в следващите части.

 

И не на последно място – динамичен стил на писане и КРАТКИ ГЛАВИ!! Браво, браво, Сара Дж. Маас, точно така си обичам книгите. Захапваш ги, и хайде още една глава, че те са кратички, хайде още една глава, че те са кратички, и преди да се усетиш вече наближава да пропеят първи петли, а ти все още си заинтригуван от историята и спринтираш с поглед към финала на романа.

 

Предвид всичко до тук никак не е чудно, че интернет бъка от фен-арт с героите на Сара Дж. Маас, а правата за „Стъкленият трон” са откупени с цел филмиране.

large

В крайна сметка, „Стъкленият трон” може и да не е нови хоризонти на фентъзито, но има доста от всичко, от което една модерна младежка поредица се нуждае и потенциал да се превърне в поредица със своя собствена индивидуалност в следващите книги. Авторката успя да ме заинтригува достатъчно, за да продължа да следя приключенията на Селена. Тъй че, ако не мине черна котка път, или ако не ме обезглави някой асасин както си чета вечер, то в близко бъдеще очаквайте ревюта и на останалите книги от серията на Сара Дж. Маас!

Ето и трейлър на книгата „Стъкленият трон”:

Ненко Генов

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s