Франция си има Малкия Никола, Америка си има Хенри Хъгинс, в България си имаме Маляка и Васко да Гама от село Рупча, а в Испания си имат Манолито Очилаткото.

В родината си Манолито Очилаткото е известен, направо класически герой. Появява се за първи път в радио предавания, а по-късно неговата създателка, Елвира Линдо, започва да описва патилата му в книги, които вече са осем на брой. Освен всичко това, Манолито си има свой собствен ТВ-сериал и два филма. А в България, Манолито Очилаткото идва за първи път благодарение на издателство Агата-А, които пуснаха по книжарниците превод на дебютната му книга, носеща и неговото име като заглавие.

a1

Манолито Гарсия Морено, по прякор Очилаткото. Татко му е все на път, понеже е шофьор на камион. Всъщност, самият Манолито е кръстен на камиона, както подобава на един тираджийски син. Той (Манолито момчето, не Манолито камиона) ходи на училище в „Диего Веласкес”, заедно с най-добрия си приятел Ушатко Лопес, и двамата са рамо до рамо във всички изпитания, които им поднася нелекия живот в начален курс.

a3

Очилатко и Ушатко може и да не са най-ласкавите определения, но за двете момчета всъщност прякорите са добре дошли. Защо ли? Много просто – когато имаш смешен и обиден прякор, това спестява на другите усилието да измислят за тебе допълнителни подигравки.

a2

Елвира Линдо успява да създаде един универсален герой за млади и стари, всеобщ любимец на испанските читатели, чийто образ май съвсем не е далечен и за нас самите. Книжката е кратичка, но изпълнена с обилко количество добродушен хумор и носеща много усмивки! А усмивките ни ще се увеличат многократно ако от издателство Агата-А решат да преведат още от детските романи на Елвира Линдо за Манолито Очилаткото!

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s