Кои са мотовете? Тяхната създателка, Радостина Николова, ги описва като „необекновени пухкави сладури” и „толкова шарени, колкото са и дрехите в гардероба ви”. Е, чудо голямо, нали? Виждали сме толкова много шарени и пухкави сладури, че тези едва ли ще ни изненадат с нещо. Да, ама не! Защото точно тия пухкави сладури са екипирани с рачешка щипка, вместо лява лапичка! И вместо да ръмжат злобно или да скимтят, когато са раздразнени, ядосани или притеснени те дават израз на чувствата си… с подпръцкване!

mot2

Е, пръцкането може и да не е най-приличния навик на света, но все пак си е човещинка, нали? А тя явно е присъща и на тия рунтавелковци! Пък и тяхното пръц не мирише лошо, така че – простено да им е! Да не говорим, че всеки път, когато малките дечица, за които са писани тези приказки, чуят „ПРЪЦ!” Избухва смях. А ние за детски смях даваме мило и драго.

mot3

Споменахме ли, че мотовете си имат свое кралство? Казва се Мотилия! И принцеса си имат също, красавица при това. А което е още по-хубавото – живеят страшно дълго, стотици години! А това е достатъчно дълго, за да може един дядо, който се е запознал със симпатично мотче още като е бил малък сега да разказва за него на свойто внуче, а внучето да може да срещне същото това мотче и да преживее с него какви ли не приключения, може би дори по-интересни и от тези на сладкодумния дядо!

mot1

Само да не объркате мотовете с моДовете! В никакъв случай! Те са злонравните им далечни братовчеди, ужасни немирници с бойно знаме от мръсен чорап! Но не се притеснявайте за тях. Освен че никак не обичат слънцето (и изобщо светлината), никак не си падат и по шареното, а детски смях направо ненавиждат и бягат надалеч. Значи, ето! Имаме си тройна защита против съскащите модове! Защото какво по-слънчево и шарено от книжките за мотовете, които пък гарантирано ще ви разсмеят?

mot4

Ей, ама я чакайте малко! Че ние вече сме говорили за мотовете! Ами да! Та те бяха гост-звезди при Добросъците на Никола Райков! Само че тогава бяха нарисувани от Мая Бочева, а тук, в оригиналните книжки на Радостина Николова ги е нарисувала Мелина-Елина Бондокова. Мъниците Мукс, Гула, Пинки, Пагу и компания, които и без това оживяват в прекрасната приказка на авторката са готови направо да изскочат от илюстрациите! Къде цветни, къде черно-бели, но винаги красиви! Шарените корици с ококорените, мили косматковци действат като магнит за всеки малчуган!

mot7

А точно тези книжки не бихме отказали на нито едно дете! Радостина Николова ги е написала не само с любов и внимание, но и с послание, което е особено актуално в наши дни. Вглъбени в технологиите, втренчени в екраните, ние, хората, сме изпуснали от погледа си важните неща, губим досега си с природата, с красивото, с живото и важното. И ставаме все по-сиви и безрадостни… И точно както феите умират ако децата спрат да вярват в тях, така и мотовете са застрашени от изчезване, ако хората продължат да са все по-начумерени, мрачни и недоволни. И добре, че е Радост да ни върне радостта, защото кой би искал изобщо да живее в свят без феи… и без мотове?

 

Книжките са чиста проба магия, пълни с позитивизъм, бликащи от добро настроение и пълни шеги и закачи! Авторката се е постарала да направи своите пухкави геройчета подобаващо правдоподобни – светът им си има правила, самите те са достоверно описани, с всичките им обичаи, привички, че дори и физиологични и анатомични особености. На децата никак няма да им е трудно да повярват в тях, точно както се вярва в животните от зоопарка! Тъй че нищо чудно малките читатели (и слушатели) скоро да започнат да надзъртат в, под и зад шкафовете из къщи в търсене на свое собствено мотче-приятелче. Хей, но дори и да не го намерят в шкафа – ще го открият в книжките!

mot0

А те вече никак не са малко. Първата от тях, „Приключенията на мотовете“, е съвсем заслужено отличена с първо място в престижния Национален конкурс „Бисерче вълшебно“ 2014 в категория млади читатели 6-10 г.

Следват две продължения, „Мукс отвръща на удара” и „Спасяването на хълцащата принцеса”. Но това съвсем не е всичко! Мотовете си имат и своя собствена рисувателна книжка, както и две по-малки книжки с приказки от Мотилия. Всяка следваща книга развива света на Радостина Николова, съчетавайки завръщане на вече познатите герои, появата на нови такива, и още нови факти за мотовете и всичко около тях.

mot5

Е, какво ще кажете? Най-накрая имаме непоклатимо доказателство, че и наши, български книжки съвсем спокойно могат да се конкурират с преводните, и че българските автори все още имат какво да кажат и разкажат на децата ни! А те пък от своя страна ги слушат с най-голяма охота!

 

Нещо повече, това е една от малкото детски поредици, които успяват да са еднакво интересни и за момчета, и за момичета. За разлика от всички изчислени, изкуствено генерирани (а уж творчески) идеи, които се целят в определена аудитория, нашите мотове не се ограничават с подобни шаблони. Тук има за всекиго по нещо. И смели, самоотвержени мотове с рицарски наклонности, и пухкавички, розови принцеси… че дори и ония, непослушните обитатели на Модоландия, за които вече споменахме.

Ако решите да се убедите сами – моля! Просто се отбийте на сайта на мотовете, www.motove.com , и там ще имате възможността не само да се запознаете с героите, но и да разгледате книжките с техните приключения.

mot6

И макар, че това не са приказки-игри, като тези на Никола Райков, и при книжките за мотовете същи има интерактивен елемент и задачи, изискващи внимание и съобразителност от малчуганите. А да не забравяме и извадките от мотския фолклор, под формата на „мъдрости” и „глупотевини”.

 

А от къде изобщо се взеха тези мекички симпатяги с рачешките щипки?

„Писането на книга никога не ми е било цел, но в един момент просто се изкуших да запаметя на хартия малките мотове и тяхната небивала история.” – разказва Радостина Николова. „Веднъж оживели, пред тях се разкри чудният свят на нашето въображение и те решиха да се установят трайно в него. Поканиха и свои приятели (както и някои неприятели) и въпреки мъничките си размери, показаха колко големи са сърцата им. За мен беше истинско забавление да пресъздам чудатите приключения на тези непознати същества. И се надявам, че за вас и за малките ви съкровища поредицата „Приключенията на мотовете“ ще донесе не по-малко удоволствие и искрени усмивки.”

avtora
Радостина Николова

И ако работата на един мот е да направи всички хора малко по-усмихнати, а света – малко по-добър, то ние трябва да признаем на Радостина Николова, че нейните герои определено се справят страхотно с тази задача!

 

Вижте и официалните трейлъри на поредицата!

Advertisements

2 thoughts on “Трилогия приключения с мотовете на Радостина Николова!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s