Дали осмива или разсмива, дали ни поучава или просто радва, винаги можем да разчитаме на вълшебника на въображението, Джани Родари, да ни освободи от оковите на ежедневното и скучното. А в „Животни без зоопарк” той прави всичко от дотук изброеното! При това го прави и в проза, и в рима! Помага му художничката Анна Лаура Кантоне, чиито илюстрации превръщат книжката в истинска радост, не само за ухото, но и за окото на децата… А и нека си признаем – не само на децата!

jivotni0

Верен на себе си, Джани Родари насърчава добрите и изобличава грозните страни на човешкия характер, но прави това по възможно най-забавния и добронамерен начин.  В случая – като прехвърля всички добродетели, наред с всички лоши навици, пороци и недостатъци от людската природа направо в животинската. В резултат на страниците на „Животни без зоопарк” ще се срещнете с цяла менажерия разнородни обитатели на фауната, които по някакъв начин ни напомнят за нас самите.

jivotni1

Джани Родари умее както никой друг да ни порицае и поучи без помен от „четене на конско” (пък ще оставим на вас да проверите дали изобщо има коне в книгата!). А благодарение на Анна Лаура Кантоне остроумните историйки вървят ръка за ръка с подобаващи рисунки – едновременно шарени и шантави!

jivotni2

Книгата достига до българските читатели в превод от Нева Мичева, която геройски се е преборила с пренасянето на хумора на Родари на родния ни език. Изданието е на АГАТА-А, и радва с прекрасно художествено оформление и специално разработени на кирилица шрифтове (дело на Цветан Казанджиев и Илко Грънчаров), за да се запази максимално усещането и визията на оригинала.

jivotni3

Силно препоръчителна книга за малки и големи! Оставете небивалиците на Джани Родари искрено да ви забавляват, а неговите животни – да ви демонстрират що е то човечност.

Книголюба

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s