Активността и ентусиазмът на фенове и автори от Новата вълна на българските книги-игри са причините за все по-чувствителното завръщане на интерактивната литература у нас. Наред с „домашното производство” на чисто български книги-игри и преводите на такива от френски, руски и английски, на бял свят се появиха и сборниците „Призвание Герой!” –  антологии (вече цели четири тома!) с по-кратки интерактивни приключения. Оказва се, че с това обаче изборът на читателите съвсем не се изчерпва! Представяме ви „Списание за Книги-Игри”!

В първите си броеве, списанието съдържа по един игрови разказ. Високият интерес довежда до увеличаването както на броя страници, така и на формата на списанието. И така, днес държим в ръцете си неговият вече шести брой, в който откриваме две заглавия. Това са „Люлката” на М.Л.Торънс (псевдоним на роден автор) и „Чиракът на алхимика” на американеца Джон Еванс.

Chirakat cover.png

Преди да обърна внимание на самите истории обаче голямо браво за художничката Албена Новева и нейната корица, илюстрация към „Чиракът на алхимика”! Корица с авторска илюстрация към съдържанието на списанието моментално издига „Списание за Книги-Игри” високо над нивото на фенска самодейност, характерна за доста издания от такъв тип!

Liulkata cover.png

Вътрешните илюстрации варират като качество, но по-добрите сред тях държат ниво. Те са дело на Коноя О`Ленович (втора корица и скици към „Люлката”), и Божидар Жеков – Буж (вътрешни илюстрации).

knigiigri.PNG

Страшно се радваме и на факта, че в Новата вълна няма корици, чопнати от интернет и откраднати от чуждестранни художници (нещо, което уви, съвсем не беше прецедент през 90те!). Покрай активността на авторите и хората от www.knigi-igri.bg някои доста талантливи млади български художници получават поле за изява, което е наистина похвално!

 

А вие не пропускайте да видите работата на Албена Новева по настолната игра „Баталия: Сътворяване“ („Battalia: The Creation“) – https://www.facebook.com/Battalia.bg/

knigiigri3.PNG

Сега за историите! И двете са въз-кратички, но помнете че говорим за две не-линейни истории, с епизоди и право на избор от страна на читателя (т.е. – ако имате обем 30 епизода, при едно изиграване няма да прочетете повече от двадесетина), при това и двете са издадени в списание. Т.е. – обемът е ограничен и авторите се упражняват да разказват кратко и стегнато. Дали им се е отдало? Според мен, доста добре, но проверете и вие сами!

knigiigri4.PNG

В „Люлката” започвате като осъден на смърт престъпник, с известни шансове да изкупите част от греховете си, преди да срещнете смъртта. Малко прекалено мрачна за моя вкус история, някак си съм свикнал с по-леки и приключенски сюжети в книгите-игри, но този експеримент определено е нещо ново и свежо и заслужава внимание.

knigiigri2.PNG

А „Чиракът на алхимика” би трябвало да ви говори достатъчно като заглавие – фентъзи с класически RPG привкус.

 

Простете, че не разказвам повече за историята на разказите, но ако го направя, просто няма да има какво да четете в самото списание!

 

Двете истории, събрани в едно издание са идеална възможност да сравните качеството на български и западен автор. Освен това, и двете четива са доста бързи, и спокойно можете да убиете с тях някоя дупка свободно време. По принцип такива разкази излизат в електронна форма или като мобилни апликации и е много приятно нещо подобно да се появи и на хартия. Четива, които ще заинтригуват любителите на книгите-игри, а и същевременно толкова кратки, че стават и за „новодошли” в тази сфера, колкото за „дегустация” що е то книга-игра!

StarКнижар

3 thoughts on “Два интерактивни разказа в брой 6 на „Списание за Книги-Игри”

  1. Какво ще рече: „Вътрешните илюстрации варират като качество, но по-добрите сред тях държат ниво. “
    Не искам да се заяждам, но нещо не мога да вникна в смисъла на изречението.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s