Ние от „Книжни Криле” сме големи почитатели на издателство „Емас”, благодарение на което редовно получаваме преводи на изключително интересни, стойностни и награждавани детски романи, и то най-често издавани за първи път в България и в превод от езици, далеч по-малко популярни и достъпни от английския. На „Емас” трябва да благодарим за книгите на Ю Несбьо, Маул Маар, Бено Плудра, Мария Грипе, Тимоте Дьо Фомбел и още ред други!

 

Но нека покрай романите да не пропуснем и една по-малка книжка. По-малка, разбира се, единствено като брой страници, не и като значение. Това е „Червената ябълка” на Феридун Орал, в превод от турски от Сабрие Тете.

apple1

Орал е едновременно автор и илюстратор, като текст и рисунки са в перфектен, изчистен синхрон и взаимно се допълват за да ни разкажат една история, която макар и изпълнена със сняг и виелици, пак ще сгрее сърцата на читателите.

apple2.PNG

Зайчето и няколко негови гладни горски другари ще ни покажат, че със сговорчивост и съдружие можем да постигнем всичко, и че общата цел изисква не конкуренция и състезание за първото място, а общи усилия.

apple3.PNG

Големите пространства в композициите, заети единствено от едри снежинки и зимен мраз идеално предават сериозността на съдбоносната за животните ситуация и подсилват емоционалната реакция у читателите, а с това засилват и тяхната впечатлителност и възприемането на заложената в „Червената ябълка” поука.

apple4.PNG

Приказката на Феридун Орал е забележителна със своята простота, предаваща така ефективно едно силно и универсално послание, за което не съществуват нито граници, нито възрастови ограничения.

apple5.PNG

А ето и краткото представяне на автора от сайта на издателство „Емас”:

Феридун Орал е роден в Къръккале през 1961 г. През 1985 г. завършва Факултета по изящни изкуства при университета „Мармара“. През целия си живот е илюстрирал детски книги – било собствени, било написани от други автори. Орал се числи към големите имена в илюстрацията не само в турската литература за деца, но и в световната, носител е на множество международни отличия. Той е канен да участва с творбите си в изложби в най-различни краища на света – от Панаира на детската книга в Болоня до конкурс на ЮНЕСКО в Япония. Книгата „Червената ябълка“ бе обявена от Международния съвет за детско-юношеска литература, базиран в Базел, Швейцария, за най-добре илюстрираната турска детска книга на 2008 г., и вече е издадена на английски, френски, немски, испански, каталонски, корейски… През 2012 г. художникът беше номиниран за най-престижната награда в областта на детската книга в света – медала „Х. КР. Андерсен“. Днес Феридун Орал живее и твори в Истанбул, като освен с илюстрации на детски книги се занимава и с живопис, скулптура и керамика.

apple_end

Книголюба

apple0.PNG

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s