По мое време вещиците от приказките не си поплюваха. Да се окажеш превърнат в нещо малко, скокливо и зелено беше най-малкият проблем. Виж, да попаднеш в капана на къщичка от сладкиши и са те угояват за основно ястие, това докарва кошмари. Днес, за щастие, не всички вещици следват тези стари традиции, а дори и някои от черните котараци са станали значително по-дружелюбни. И живият пример за това са котаракът Мърморан и неговата своенравна вещица… Да, НЕГОВАТА вещица, защо пък все котката трябва да е на вещицата? Не може ли и обратното да важи?

3

Е, добре де, признаваме – Мърморан Б. Е дясната ръка на вещичката Хагата-Агата, а техните истории са вече осем на брой, написани от Хайауин Орам и нарисувани от Сара Уорбъртън. До момента издателство Colibri е издало половината от тях, а ние имаме удоволствието да прочетем и поговорим за третата и четвъртата книжка от серията.

4

За щастие, книжките явно могат да се четат и по отделно, и разбъркано, и самостоятелно, тъй като всяка една от тях си е самодостатъчна и завършена история, която не оставя читателя в неведение относно кои са главните герои и каква е тяхната роля в поредицата „Дневниците на котарака Мърморан: Моята своенравна вещица”.

32

И ако си мислите, че всяко малко момиченце би дало мило и драго за летяща метла, интелигентна котка и магически способности, то помислете пак! Явно поговорката е вярна и тревата наистина е винаги по-зелена от другата страна на оградата. С други думи, нашата Хаги Аги дава мило и драго за всичко, което идва от „Отвъдната страна” – сиреч, нашия свят, където ние, хората, си живуркаме кротко, без грам магически заклинания, но пък с пижамени партита, телевизионни предавания за готвене и какво ли не още…

31

„Дневниците на котарака Мърморан: Моята своенравна вещица става готвачка” Хаги Аги си пробва силите в кулинарията, а бедната й дясна ръка Мърморан е принуден да търпи всичките й щури хрумвания… и да се мъчи да замаже техните последствия.

42

В „Моята своенравна вещица спи при приятелки” пък Хаги Аги получава покана от две момичета (при това от тия, най-обикновените, у които няма и помен от вещерски заложби!). Двете й нови приятелки а канят да прекара с тях нощта, и иска ли питане, че своенравната вещица веднага приема. Естествено, и този път няма да се размине без бъркотия!

Копнежът на Хагата-Агата по света на хората приятно ми напомни за страстта на русалката Ариел да колекционира людски вещи с незнаен за нея произход и за мечтата й да опознае сушата, да танцува на два крака… Положението при което децата виждат собствения си свят по съвършено нов начин, през очите на някой „Отсамната страна”, какъвто е случая с Хаги Аги, и оценяват всичко, което имат като ново, интересно и необичайно за някого другиго, е чудесен сюжетен елемент.

43

Книжките, уж написани от самия Мърморан, са отпечатани в разкривен вещерски шрифт, а веселите илюстрации чудесно допълват записките на котарака. И типично по вещерско му, всички картинки са черно-бели, че някои от тях дори обвити в паяжини…

41

Но пък ако някое малко момиченце веднъж се докопа до книжките за Мърморан и Хаги Аги, то те със сигурност няма да хващат паяжина по рафтовете на домашната библиотека! Определено ще падне четене!

 

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s