Сред и без това пълния с приятни летни четива каталог на Егмонт България една книга ми привлече вниманието – „Мисията на последния пазител” от Давид С. Мадзоли. 

„Последният елф” на Силвана де Мари ми хареса адски много и ме остави жаден за още италианско фентъзи, а такова не се появява в български превод всеки ден, нали?

Трейлърът на книгата изглежда обещаващо и допълнително засилва любопитството ми.

https://www.youtube.com/watch?v=qa9pUk4DGhY

 

Тийнейджърът Леонардо Гебо е принуден да премине през присъщите за ранния пубертет перипетии – фактът, че е осиновен не помага, има си разправии с училищния гадняр (побойник с поведенчески проблеми на име Крипа), привлякъл е строгия поглед на учителите си (и то съвсем не с добрите си бележки), а и си пада по момиче, което май няма изгледи да промени статуса на взаимоотношенията им на нищо по-различно от „просто приятели”. Е, влизам му в положението! Червенокосата и зеленоока Майя е повече добра причина за един гимназист да си изгуби ума (визуална справка с корицата на книгата!).

0005286001417774707_0.jpg

Леонардо и Майя обаче скоро ще имат идеална възможност да се сближат. Случва се, когато съдбата на вселената се окаже върху плещите ти!

Оказва се, че сънищата на Леонардо изпълнени със странни приказни същества от други светове явно не са били само сънища. Момчето е последната и единствена надежда на Миденхил, приказен паралелен свят в центъра на вселената. Сега това измерение е заплашено от Кенат, познат още като Черния владетел, който се опитва да придобие контрол над магическите сфери Сидхит, грижещи се за баланса във вселената. А ако това се случи, последиците ще са пагубни.

midenhil3.PNG

Макар, че не е върха на иновативността, „Мисията на последния пазител” всъщност превъзхожда много от познатите YA фентъзи заглавия. Давид С. Мадзоли се е погрижил за изключително богатото разнообразие от митични същества, населяващи Миденхил. И не говорим само за типичните, преизползвани до болка елфи, троли и джуджета (макар, че един дракон е успял да се прокрадне и тук). В Миденхил се срещат дриади, фавни, змейове, както и редица по-малко познати фантастични видове, идващи от легендите и приказките на латино-културите.

midenhil2.PNG

Романът е първата част от замислена поредица, озаглавена „Вълшебните земи на Мидендхил”. След известно ровене в интернет, оказва се, че втората част все още чака да види бял свят, дори на италиански. Тъй че, няма място за притеснения, че от Егмонт са спрели да издават книгите от серията – просто за момента има само една книга! „Мисията на последния пазител” е от 2013, тъй че Давид С. Мадзоли по-добре да се мобилизира и да побърза със следващата! 🙂

midenhil5.PNG

Интересното всъщност е, че Миденхил е доста амбициозен проект за медиен франчайз, който да бъде следващия голям хит в развлекателната индустрия. Забелязал съм, че автори и издатели в Италия имат тази тенденция – стремеж към разгръщане на поредиците отвъд книжната форма. Сред най-ярките примери за успехи в това отношение са W.i.t.c.h., Джеронимо Стилтън и Гормити.
midenhil.PNG
Давид С. Мадзоли е развил света си с идеята да го пренесе като сериал на телевизионния екран и атракции в увеселителните паркове. До този момент изглежда, че успехът на тази инициатива е ограничен до шоу програми в парковете Mirabilandia, но кой знае – може би в бъдеще героите от Миденхил ще участват в комикси, анимация, и кой знае какво още!

https://www.youtube.com/watch?v=PUDWgKj4ImI

 

Посетете сайта на поредицата тук: www.midendhil.com

midenhil4.PNG

Ненко Генов

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s