„Мистериите на Уна Крейт” – детско-юношеска трилогия, отчасти детективски истории, отчасти фентъзи приказки с мрачни готически и викториански мотиви, в която мистерия и магия се срещат. Звучи добре! Давайте ги насам!

oona crate

Ето я и Уна Крейт! Тя дебютира с „Вълшебника от тайната улица” поредната съперничка за титлата „Следващият Хари Потър” във вълната от детско фентъзи, която не само залива, но и заплашва да удави читателите. Уна обаче се откроява с това, че хич не приема ентусиазирано магическите си способности. Макар и наследничка на магьосническа фамилия, предопределена за чирак на могъщия си чичо, същия вълшебник от заглавието, тя всъщност би предпочела да е наследничка на Шерлок Холмс! Вместо магическа пръчица Уна си мечтае да размахва лупа! (Дали й се свири на цигулка, или пък й се пуши лула не знаем…) Да не говорим пък, че на съвестта й тежи един инцидент, след който тя съвсем не иска да използва магия… Но май ще й се наложи, защото когато чичото-вълшебник изчезва, от племенницата му зависи да го открие! Е, нали Уна искаше да разплита тайнствени криминални случаи? Внимавай какво си пожелаваш!
oona01bg.PNG

oona_1

В стила на писане на Шон Томас Одиси има чипка Лемъни Сникет, леко поръсено с известна прилика от Холи Блек. Е, те самите пък имат нещо общо с Дж. К. Роулинг, тъй че… Да, няма как да избягаме от сравненията с други подобни младежки серии с приказен сюжет. Но тук поне го има и криминалното, и то прави историята достатъчно интересна, че книгата да изпъкне на фона на средностатистическите жанрови заглавия. Освен това, авторът е избягал от съвремието и е прехвърлил действието в алтернативна версия на 19ти век, където магията е факт. Бих казал, че цялостното усещане и атмосфера дори имат бегли наченки на стиймпънк.

 

Така че, продължаваме четенето! Ето я и втората книга – „Кулата на магьосника”.

oona1bg

oona_2Уна е доволна от щасливия завършек на първия си случай, с който е доказала, че освен вродената й магическа дарба има усет и за криминалното. Проблемът обаче е липсата на случаи… За да се разнообрази, момичето решава да вземе участие в периодично (и доста престижно) състезание – Кулата на магьосника. За да бъде вдигната летвата, оказва се, че май никому не се е отдало да завърши цялото трасе и всичките изпитания. Е, това би трябвало да е достатъчно предизвикателство, за да поизпоти нашия кандидат вълшебник и детектив Уна. Но не щеш ли, изчезва наградата от състезанието. Добре, че имаме момиче-маг с опит в разрешаването на криминални загадки!

 

Втората книга се придържа към стила на първата, историята отново е достатъчно интересна, за да задържи вниманието и да забавлява прилично. Дори бих казал, че „Кулата на магьосника” е една идея по-добре написана от предходната. Изглежда не само Уна, но и Шон Томас Одиси е натрупал някакъв опит от предходната книга.

oona crate 2

А самият Шон Томас Одиси е меко казано особен и екстравагантен тип, и добре, че потърсих информация за него едва след като прочетох романчетата, иначе току виж авторът им ме бе уплашил и отказал от тях. Човекът явно се изживява освен като писател, и като композитор, музикант, певец и поет. Всестранно развита личност? Е, те понякога са леко по-така, тъй че, старая се да не обръщам вниманието на бомбето, с което авторът напомня едновременно на вуду магьосник и на шарлатанин – продавач на елексири от Дивия запад. Но в YouTube канала му има клипове, от които човек започва да се съмнява за психическото здраве на г-н Одиси. И дори не става въпрос за рап-песента, с която е решил да рекламира книгите си…

Отваряйте „рециталите” му на собствена отговорност. Наистина, говорим за поезия стил Фийби от „Приятели”. Но заглавия, като „Сам в гората… повръщайки” би трябвало да са ви достатъчно предупреждение.

 

Що се отнася до българското издание, то е дело на издателство МОНТ, и уви, в някои отношения леко куца. Първо – книгите са отпечатани със странен шрифт, който леко разсейва, поне докато му свикне човек, а предполагам, че за някои читатели може би ще е дори и дразнещ.

oona1

Второ – кориците. Те всъщност се опитват да имитират стила на единия от трите варианта на кориците на книгите от чуждестранните им издания. (Вижте по-горе за сравнение!) Предполагам, че от МОНТ са имали лиценз само върху текста, и са поверили на Любомира Дузова задачата да подготви корици в подобен стил. А до колко се е справила – можете да прецените сами.

oona 2

Има две версии на английските корици, и особено красиви немски корици. Всяка една от чуждоезичните корици е в пъти по-добре нарисувана и оформена от българските корици. Вярно, че се казва „Не съди книгата по корицата”, но също така се казва „По дрехите посрещат…”. Всеки ще се съгласи, че корицата е извънредно важна. Това е лицето на една книга, първото впечатление и обещание за съдържанието. Наистина смятам, че книжките биха си спечелили в пъти повече почитатели ако бяха и по-грабващи на външен вид.

Odyssey_OonaCrate_Umschlag_final.jpg

Също така, още една бележка – справка с Уикипедия показва, че номинацията за наградата Edgar and Agatha Award всъщност са две номинации, за две отделни награди, едната на името на Едгар Алан По, а другата – на името на Агата Кристи. А книжките имат по нещо и от двамата – мрачна атмосфера, свръхестествен елемент, мистериозна кримка, която кара читателите да гадаят извършителя…

 

Така че, ако си падате по гореизпроеното, пробвайте и „Мистериите на Уна Крейт” от издателство МОНТ.

oona 3_

И не се бойте, нищо че в началото казахме, че поредицата е трилогия. Третата книга, The Magician’s Dream, е публикувана на английски миналата година и все още не е видяла български превод (но се надяваме, че и това ще стане!). Това обаче не пречи, защото всяка част от поредицата е завършена история. Така че, четете спокойно и се забавлявайте с Уна Крейт!

oona 3

Книголет

Повече информация за книгите от сайта на издателството:

Вълшебника от тайната улица – http://mont.bg/index.php?dir=kids&name=VULSHEBNIKAOTTAINATAULICA

Кулата на магьосника – http://mont.bg/index.php?dir=kids&name=KULATANAMAGIOSNIKA

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s