Веднага си признавам, че не съм от най-големите фенове на Джордж Р. Р. Мартин. Въпреки, че покрай „Игра на тронове” Мартин е по-популярен от всякога, и легионите от почитатели се множат, мен все още не ме е грабнал до такава степен, че да скачам от вълнение при всяка нова негова книга. Съвсем не съм експерт в творчеството му, и не съм изял цялата му библиография с кориците, просто защото имам противоречиви впечатления от писането му. Някои от работите му (не само като писател, но и като сценарист) са ми доставили огромно удоволствие, други пък са ме оставяли безразличен. „Пясъчни крале” обаче определено се причислява към първата група! Сборникът с фантастични разкази е издаден от „Бард”, и колкото и парадоксално да звучи, препоръчвам го едновременно на всички, които обичат Джордж Р. Р. Мартин, и на всички, които не могат да го траят!

Защо?

Много просто. Джордж Р. Р. Мартин е име, което масовия читател и всички пишман-фентъзи феновете (тия, които са чули името му едва тогава, когато от HBO започнаха да адаптират „Песен за огън и лед”) свързват с фентъзи жанра. Дракони, епични конфликти между приказни същества и хора, заплетени родосволни дървета, политически интриги и пр.

 

„Пясъчни крале” пък е тъкмо обратното!

4895.max

Кратки, стегнати и изпипани истории, задълбаващи в под-жанровете на научната фантастика, всеки един с интересна и оригинална концепция, всеки един бързо четиво, подтикващо към провокативен размисъл… Или с други думи – един съвсем друг Джордж Р. Р. Мартин, от този, който описахме в горния параграф! Дали си фен или не на „Песен за огън и лед” (или „Игра на тронове”) няма никакво значение.

 

Ако харесваш най-популярния франчайз на Мартин, то запознай се с другото лице на автора, остави го да те изненада с умението си в една кратка (и за мнозина много по-трудна за писане) форма!

 

А ако от целия хайп около неговата личност през последните години Мартин ти е опротивял и омръзнал, то върни се към неговото по-ранно и по-непредсказуемо творчество, и му дай шанс да ти докаже, че има още много какво да предложи!

 

Седемте новели, включени в „Пясъчни крале” варират и смесват жанрове, от хорър до спекулативна фантастика и всичко помежду им. Според автора, „Пясъчни крале” е сборникът, който е павирал пътя му като сценарист на част от епизодите на „Зоната на здрача” (от 80те). Всъщност, и част от заглавията тук също са филмирани. Някои от вас сигурно са гледали „Нощен полет” като доста приятно и атмосферично B-movie. Но всъщност, едноименната новела, послужила и за заглавие на сборника, заслужава особено внимание! Преди години тя ми направи огромно впечатление като пилотния епизод (в две части) на култовия сериал „До краен предел”. (Да, точно онзи, лудият епизод, с марсианските насекоми!!)

 

От космически кораби до древни проклятия, от интелигентни извънземни буболечки до зомбита, „Пясъчни крале” гарантирано ще зарадва феновете на добрата фантастика, и ще даде доза иновативни, интригуващи истории в малък брой страници, за всички, които не желаят да бъдат зазидани с многотухлени, пардон, многотомни епоси.

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s