След като наскоро изядох с кориците третия том на „Призвание Герой!”, не чаках дълго преди да захапя и четвъртия! Антологията с интерактивни истории определено е добро хрумване – на цената на една книга, получаваш няколко, по-кратки приключения, с които можеш да си припомниш доброто старо време, когато книгите-игри бяха бум… или пък имаш богат избор от жанрове и сюжети, с които тепърва да се зарибиш по тази литературно-игрова форма.

Prizvanie geroi 4 front cover

Стефан Стефанов открива сборника със „Зъби”. (Нали ви казах, че направо захапах сборника? Не се шегувах!) Новата вълна доказва, че е в крак с времето. Няма го мъжкия шовинизъм на 90-те, когато единствената роля на девойките в книгите-игри беше да изглеждат секси в илюстрациите на Ивайло Иванчев и да бъдат спасявани от ваша милост. Отново женски образ поема действието в свои ръце – вампирката Елия. Тя бива натоварена със задачата да върне обратно отвлечената млада дъщеря на барона… който я е държал дълги години окована в тъмница (не дъщерята, Елия!). Ако ще спасявате девицата от неизвестните й похитители, то освен със своята неприязън към барона, ще трябва да се преборите и със собствената си жажда за кръв!

„Зъби” се вписва в най-добрите традиции на вампирския жанр, добре написано хорър-фентъзи, без съвременни лиготии, с логична интерактивност и чудесна атмосфера а-ла Castlevania.

 

Следва „Убежището“ на Радослав Апостолов. Доста нестандартен сюжет, присъждаме точки за оригиналност. Вие сте параноик, преследван от апокалиптични сънища, убеден, че няма и минута за губене и трябва по най-бързия начин да се приготвим за края на света. И понеже освен Ню Йорк, Лондон, Хонг Конг и други световни столици, които редовно биват опустошавани от всевъзможни холивудски сценаристи, на света има и една малка, невзрачна София, то именно от там е и нашия герой, някой си Станимир. Пу, да му се не види! Подминават ни толкова световни събития, барем и краят на света да ни беше подминал, ама на… Е, стягай се, Станимире, преди небето да се стовари върху главите ни. Жанрът ли? Хммм… Така като се замисля, май е фантастика, предвид факта, че Станимир е семеен. Лично мене, точно това „приключение” не ме грабна. Самата идея за трупане на припаси, избор на екипировка, че дори и строителни материали за самото убежище, ми се струва доста скучновата…
Вампири, апокалипсис… Да видим, коя друга хитова тема още не сме покрили? Върколаците! Спокойно, Слави Ганев се е погрижил за тях. „Вълча дупка”. Историята е колкото класическа, толкова и свежа, защото вместо готически замъци, викториански имения, или пък дори високотехнологичното бъдеще, върколакът тук е на родна територия! Е, да, вярно, героят от „Убежището” също е българин, но върколакът от „Вълча дупка” живее в началото на миналия век, и Слави Ганев се е постарал да пресъздаде историческия период с диалога, предоставените избори и изобщо цялостните одежди, в които е облякъл сюжета. А върколакът сте вие. Презиращ проклятието на пълната луна, разкъсван от човешката съвест и животинската жажда за кръв, вие сте един трагичен герой, борещ се да запази самоконтрола над себе си и да не извърши поредното зверско убийство. Допадна ми обърнатата перспектива, гледната точка на чудовището… (Това ми напомни за епизода „Mulder and Scully Meet the Were-Monster“, от последния десети сезон на „Досиетата Х” – гледайте го, гениална работа! Извинете за отклонението от темата.)

 

Бонус – освен интерактивните разкази има вслючено и иинтервю със Сикамор Брайт, чиято история четохме в трети том на „Призвание Герой!”

 

Оценката ми за този четвърти том е висока, мисля че авторите тук са съумели да надскочат предходното издание и да ни предоставят доста добри жанрови попадения, и определено събуждат любопитство какво още ни готвят писателите от Новата вълна! Пожелавам ви приятно четене и приятна игра!

p.s. – Абе, момчета, какво стана с псевдонимите?!

StarКнижар

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s