Беше крайно време и у нас да се появи някоя книга на Оливър Джефърс, ирландският автор и илюстратор с повече големи награди, от колкото можете да преброите на пръстите на ръцете и краката си всети заедно. Май за никого няма да е изненада, ако съобщим, че българското издание на “Изгубен и намерен” е дело на издателство „Рибка”, които отдавна са ни спечелили със своя бутиков избор на креативни и високо артистични детски илюстровани книги.

А “Изгубен и намерен” не прави изключение в това отношение и напълно се вписва в профила на „Рибка” – простичък разказ, но поднесен така нежно и трогателно, че се превръща в гъделичкаща сетивата ви магия, поднесена на хартия.

LF_1.jpg

Тумбест пингвин се появява кой знае от къде, самотен и тъжен, а едно момченце се заема с мисията да му помогне да намери дома. Задачата никак не е лесна. Първо, защото да разбереш от къде идва някой първо трябва да го опознаеш. И второ, защото пингвините живеят там, където момченца рядко стъпват. Но дали домът на един самотен пингвин е някъде там, далеко, отвъд хоризонта? Или пък е там, където е намерил грижовен и верен приятел?

LF_2.jpg

Макар и с герой пингвин и с пътешествие към ледовете на Южния полюс, “Изгубен и намерен” е разказ, изпълнен с топлота. Оливър Джефърс ни говори за самотата и истинското приятелство, за жертвоготовност и съчувствие. Все неща, на които всички ние искаме да научим децата си.

LF_3.jpg

Оливър Джефърс рисува не просто с цветове, но със сърце и душа. Наглед схематичните и дори безизразни личица на пингвина и момченцето всъщност ни казват толкова много, че читателят е способен неусетно да проектира в тях всяка емоция!

LF_4

“Изгубен и намерен” е една от общо четирите истории на Оливър Джефърс, в които главен герой е Момченцето. Интересно, дали и останалите ще доплуват до нас с издателство „Рибка”? Особено много искаме да видим на български и „Up and Down”, в която отново участва и пингвинчето!

LF_6.jpg

През 2008 книжката бива адаптирана и като анимационен филм!

 

Отделете няколко минутки и вижте как Оливър Джефърс създава своите илюстрирани приказки:

 

 

LF_5.jpg

Книголюба

Advertisements

One thought on “„Изгубен и намерен“ от Оливър Джефърс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s