В ръцете си държа „Мистерия в Ню Йорк” – книжка четвърта от поредицата на Бьорн Суртлан „Детективи по неволя”, издавана от ФЮТ. За щастие всяка книжка е отделна, самостоятелна история (повтарят се единствено главните герои), тъй че се старая да наваксам бързо с пропуснатото от предните части.

Семейство Бергвик си падат пътешественици. Таткото е писател, работещ по туристически гидове, и това е повече от удобен случай за чудно околосветско пътеществие. За зла участ обаче, където и да се озове семейството май винаги става нещо непредвидено, и то от криминален характер. Добре, че децата, Давид и Сисел, имат находчивост, наблюдателност и смелост в излишък, така че редовно успяват да се разправят със злосторника. А той се нарича Черния Стиг, и макар че аз го срещам за първи път в Ню Йорк, изглежза че хлапетата вече са си имали вземане-даване с него в предходните три книжки.

det.PNG

Бьорн Суртлан очевидно пише за читатели, тепърва прохождащи в криминалния жанр (а вероятно и в четенето въобще). Въпреки всичко, разказът предоставя богат запас от лексика, който да поразшири синонимния речник на малкия кандидат-детектив, който чете за приключенията на семейство Бергвик.

det1.PNG

Илюстрациите на Тронд Бренесен допълват атмосферата на кримките. Рисунките са начесто и разреждат параграфите на и без това въз-кратичките глави.

 

Авторът е използвал случая за да вплете в разрешаването на престъплението и урок по география. Малчуганите ще открият бележки и факти за Ню Йорк и неговите забележителности. А останалите книжки от поредицата (общо още 14 на брой) със сигурност има информация и за други интересни кътчета на света!

det2.PNG

Надяваме се, че ще имаме възможност да ви разкажем и за тях!

„Мистерия в Ню Йорк” е страхотно четиво за начинаещи читатели, което успешно балансира между забавление и образователен елемент. Поредицата „Детективи по неволя” предоставя възможността да обиколите световните столици, като същевременно разгадавате заплетени (поне за малките) криминални загадки.

Книжкознай

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s