Мнозина харесват Джани Родари. А аз направо го обичам от все сърце! Първо, защото страшно харесвам всичко негово, което съм имал щастието да прочета, и второ, защото с него ме свързва един сантимент…

Виждате ли, навремето, още в първи клас, нашата учителка се ориентира кой се справя вече с четенето и кой още не, и ни насърчаваше да излизаме извън границите на буквара и читанката. Тъй стана, че госпожа Душева (душа човек!) ми даде една книжка на Джани Родари! Тя включваше „Джип в телевизора”, „Торта в небето” и „Космически истории”, и до ден днешен си я спомням като първата ГОЛЯМА книга, която прочетох в живота си. Голяма, и като брой страници за един малък първолак, и като съдържание. Та, до известна степен, може да се каже, че съм обикнал четенето благодарение на Джани Родари и госпожа Душева! Хиляди благодарности и на двамата!

 

И от тогава, си имам аз този сантимент към големия италиански писател и не пропускам нищо негово! А днес искам да разкажа за една от най-значимите му книги, „Граматика на фантазията”, която отново е в печат след десетилетия отсъствие от книжарниците, този път под логото на издателство Сиела и с красива корица от талантливия Дамян Дамянов.

Gramatika_na_fantaziyata

За тези, които никога не са се замисляли, всъщност Родари е много повече от просто весел детски писател и фантаст. Той е и журналист, и педагог, бих казал, дори философ, но преди всичко страшен човеколюбец и приятел на децата. И никъде това не личи повече, от колкото в „Граматика на фантазията”.

 

Защото тук той се заема да разказва не на децата, а на възрастните, на техните родители, учители, на бъдещите и настоящите писатели, и изобщо на всички, които използват думи, текст, истории, разкази, за да разсмеят, научат, или с други думи, направо да отгледат децата. Родари се изявява като един вид ментор за всички, които искат чрез словото, приказките и въображението да спечелят, заинтригуват и повлияят на младия ум. Той разтваря своята торба с трикове и щедро раздава от нея за всички, които биха искали да почерпят от знанието му.

 

Родари анализира, систематизира, описва и онагледява с примери десетки начини, по които можем да заинтригуваме малкия читател или слушател. Бащата на Лукчо и Джелсомино ни дава да погледнем зад кулисите, там където се случва магията… И всъщност ни дава ясно да разберем, че освен самата магия има и стабилно количество механика и планиране. Защото, писането и разказването е не винаги просто интуитивно и обосноваващо се на вроден талант. То има и чисто занаятчийска страна, която върви ръка за ръка с вдъхновението и фантазията. А никой не знае това по-добре от Джани Родари.

 

„Граматика на фантазията” разглежда вероятно всичко, за което можете да се сетите, що се отнася до разказите и изграждането на истории за деца. Засегнато е всичко, от класическите приказки (както и тяхното осъвременяване, преиначаване, изменяне, до пълното им преобръщане с хастара навън), през кукления театър и намесата на играчки в разказа, до комиксите, все още масово подценявани като форма на изкуство и разказ у нас, но чийто потенциал Родари е съзрял още навремето.

 

Дали искате да пишете за най-малките, дали работите с деца, или пък имате свои такива, или все още сам се чувствате дете, дали пък нищо от изброеното – все едно! Заслужава си да прочетете тази книга, и със сигурност има какво да научите от нея. „Граматика на фантазията” на Джани Родари е най-добрия учебник по въображение, който някога е бил писан!

Ненко Генов

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s